CIEPŁA SAŁATKA Z KURCZAKA Z PĘCZAKIEM I BROKUŁEM

Przepisy, Kolacja, Sezon na, Brokuł

CIEPŁA SAŁATKA Z KURCZAKA Z PĘCZAKIEM I BROKUŁEM

Fot. Cookmagazine



Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 szkl ugotowanego, gorącego pęczaku
  • 1 brokuł
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • 1 ząbek czosnku
  • tymianek cytrynowy
  • sól, pieprz



Przygotowanie:

Przygotowujemy marynatę do kurczaka – mieszamy kilka łyżek  oliwy z oliwek, sokiem z połowy cytryny, 2-3 gałązkami posiekanego tymianku, rozgniecionym ząbkiem czosnku i połową łyżeczki soli. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy z marynatą i odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie gotujemy pęczak według przepisu na opakowaniu.  W tym samym czasie wrzucamy do wrzątku brokuła podzielonego na małe różyczki. Gotujemy do miękkości (powinien pozostać chrupiący), odcedzamy i wrzucamy do lodowatej wody, żeby brokuł nie stracił koloru. Zamarynowane mięso smażymy na dwóch łyżkach oliwy. Jak już będzie gotowe, dorzucamy do niego ugotowany pęczak i chwilę podgrzewamy. Mieszamy z brokułami i doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z  cytryny.

Smacznego!


Agnieszka Kubajek

Agnieszka Kubajek