Pierwszym autorem, który dostał nagrodę Pulitzera za teksty poświęcone kuchni, był Jonathan Gold, legendarny krytyk kulinarny z Los Angeles, w swoich artykułach opowiadający nie tylko o jedzeniu, ale przede wszystkim o swoim ukochanym mieście. To właśnie jemu poświęcony jest, wyreżyserowany przez Laurę Gabbert film dokumentalny City of Gold (Miasto Golda), który pokazywany był na tegorocznym American Film Festival we Wrocławiu.
Gold dokonał przełomu w dziejach krytyki kulinarnej: jeszcze w latach 60. czy 70. była to dziedzina zajmująca się jedynie ekskluzywnymi restauracjami, z których przeważająca większość serwowała kuchnię francuską. Bohater filmu Gabbert jako jeden z pierwszych “wyszedł na ulicę”: całe miesiące spędzał na poszukiwaniu idealnych tacos, najlepszych hot dogów z budki, genialnej kuchni chińskiej, podawanej w obskurnych barach. Jego pomysł zrodził się przed laty, gdy – znudzony pracą korektora – wymyślił sobie projekt dla zabicia czasu: postanowił zjeść coś w każdej z knajp na Pico Boulevard, nie tylko po to, by poznać różnorodne smaki, ale też by słuchać ludzi, przyglądać się im, poznawać ich historie. Jak sam mówi: