Co zrobić z kwaśnych jabłek? Przepisy i porady

Nauka gotowania

Co zrobić z kwaśnych jabłek? Przepisy i porady

Kwaśne jabłka to ten rodzaj owoców, z którym zwykle jest problem. Zerwane wprost z drzewa nie przechodzą przez gardło tak łatwo, jak ich słodsze odmiany, dlatego zwykle trzeba z nich coś zrobić. No właśnie, co? W tym tekście odpowiadamy na to z pozoru proste, choć często niezwykle kłopotliwe pytanie.

Sytuacja wygląda następująco: dostałeś od sąsiada kosz pełen jabłek. Zapewne zjadłbyś je natychmiast, w czym pomogliby ci wszyscy domownicy, gdyby owoce nie były kwaśne. No ale, po co właściwie miałbyś pochłaniać je w ich naturalnej formie, skoro istnieje wiele wspaniałych przepisów z nimi w roli głównej? Zanim przejdziemy do przeglądu smakołyków, przyjrzyjmy się odmianom kwaśnych jabłek.

Kwaśne jabłka (bogate w witaminę C)

Szara reneta

Jabłka te charakteryzują się gruboziarnistym, soczystym i kruchym miąższem. Są bardzo aromatyczne, zatem doskonale nadają się do przetworów i pieczonych mięs.

Boskoop

Są to jabłka stosunkowo duże i ciężkie (ok. 170 g.). Cechują się grubą, twardą i szorstką skórką. Poznasz je po złotożółtej lub żółto-brunatnej, miejscami rdzawej barwie. Miąższ jabłek odmiany boskoop jest kruchy, soczysty i bardzo aromatyczny. Są to owoce dość późne, bo dojrzewają w połowie października, a jadalne stają się w grudniu. W chłodni trzymać je można za to do wiosny. Świetnie sprawdzają się jako główny składnik szarlotek, musów, dżemów, kompotów itp. Świetne z naleśnikami!

Jabłka słodko-kwaśne

Golster

Jabłka duże o soczystym, chrupiącym miąższu. Ich smak jest raczej łagodny, choć aromatyczny. Doskonale sprawdzają się w ciastach, sałatkach i daniach mięsnych.

Jonagold

Pyszne jabłka o delikatnym, żółtym miąższu. Jest to owoc soczysty, bardzo aromatyczny – idealny do bezpośredniego schrupania, wybitny w sałatkach.

Spartan

Te soczyste i bardzo aromatyczne jabłka doskonale sprawdzają się jako nadzienie do mięs, np. do pieczonego schabu, indyka lub kaczki.

Skoro już wiemy, które odmiany jabłek są kwaśne i z czym je podawać, czas przejść do clou naszego tematu, czyli inspiracji kulinarnych.

Zobacz również: Jakie są rodzaje jabłek.

sterta czerwonych i pomarańczowych jabłek

Cydr

Zacznijmy od napitku. Cydr w ostatnich latach stał się niezwykle popularnym trunkiem – dla wielu doskonałą alternatywą dla ciężkiego piwa. Jest to napój, który świetnie sprawdza się w gorące, letnie dni, ale również zimne wieczory spędzane w towarzystwie znajomych przy serialu lub planszówkach. Jeżeli masz ambicję samodzielnego przygotowania cydru, spieszymy z pomocą.

Przede wszystkim potrzebujesz dużej ilości jabłek. Możesz zapytać sąsiada, czy nie zechciałby twojej pomocy w zebraniu owoców, które zalegają mu w ogrodzie – na pewno nie odmówi, a Ty będziesz miał gotowy materiał na pyszny trunek. Do przyrządzenia cydru przyda ci się sokowirówka, która umożliwi ci pozyskanie idealnego miąższu.
20 szklanek cydru na stole

Ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłkami, czyli popularna szarlotka to smakołyk tyleż smaczny, co łatwy do przygotowania. Niewiele jest lepszych sposobów na umilenie sobie dnia pracy czy osłodzenie spotkania ze znajomymi lub rodziną. Produkcja tego deseru nie jest również czasochłonna – na przygotowanie potrzebujesz około 30 minut, a pieczenie nie trwa dłużej niż godzinę i 10 minut. Jeśli chodzi o składniki, to wystarczy 1,5 kg jabłek, 2 szklanki mąki pszennej, kostka masła, jedno jajko, 1/4 szklanki cukru i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Klasyka.

Zobacz również przepis na: Szarlotka z palonym masłem.

Mus jabłkowy lub dżem

Pamiętasz cudowne babcine przetwory? Ten smakowity dżemik i pyszny mus, które wyjadałeś łyżeczką, zamiast rozsmarowywać na pieczywie lub cieście? Przygotuj podobny u siebie w domu! Dlaczego mas się posiłkować niezdrowymi gotowcami ze sklepu? Nie jest to proces tak czasochłonny, jak cydr i wymaga mniej składników niż ciasto. Wystarczy dodać odrobinę cynamonu, dosłodzić miodem i… gotowe!

Deser z jabłek

Na koniec proponujemy wyjątkowy i dość oryginalny deser, który możesz przygotować z dowolnej odmiany kwaśnych jabłek (nawet tych najkwaśniejszych!).

  • 1 szklanka wydrążonych, posiekanych kwaśnych jabłek,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżeczki cynamonu,
  • 2-4 łyżki miodu,
  • 1/4 szklanki posiekanych migdałów,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 1 szklanka śmietany lub pełnego mleka,
  • 1 szczypta soli.

Jak to zrobić? Spieszymy z przepisem! Postaw patelnię na średnim ogniu i roztop na niej masło. Dodaj jabłka i pokrojone migdały. Dosyp szczyptę soli i powoli mieszaj. Po około 5 minutach jabłka zaczną przybierać złotobrązowego koloru i stawać się lekko prześwitujące – wtedy dodajesz trzy łyżki cynamonu i łyżeczkę gałki muszkatołową. Gotujesz do momentu, w którym jabłka staną się bardzo miękkie, a smaki dobrze wyważone. Trwa to zwykle około dziesięciu minut. Po przełożeniu całości do niewielkiej miski dodaj miód i wymieszaj. Możesz podawać ze śmietaną lub mlekiem.

jedno ciasto z jabłkami, drugie ciasto z malinami postawione na stole

Powyższy przepis jest doskonałym rozwiązaniem, jeśli trafi do ciebie większa ilość dzikich, kwaśnych jabłek. Zważywszy na fakt, że często będziesz chciał powtarzać tę ucztę kulinarną, prawdopodobnie szybko pozbędziesz się nadmiaru owoców. Zadziała to zbawiennie na twoje zdrowie, gdyż ogrodowe jabłka charakteryzujące się intensywnym smakiem, pod względem wartości odżywczych są o wiele lepsze niż te, które dostać możesz w sklepach. Gotowanie, a także dodawanie masła, mleka i miodu skutecznie minimalizuje ich kwaskowatość, pozwalając zachować ten wyjątkowy, dziki smak.

Zobacz równie przepis na: Drożdżowe racuchy z jabłkami i cynamonem.

TAGI


Anna Rybitwa

Anna Rybitwa

Mistrzyni tworzenia własnych przepisów i nowych kulinarnych rozwiązań. Kusi zapachem przyrządzonych dań, czaruje ich wyglądem, a smakiem potrafi przenieść w dowolnie wybrany zakątek świata!