Już od września w Cook Up Studio startuje nowy kulinarny kurs gotowania przeznaczony dla dzieci i młodzieży. Z tej okazji w ostatnią sobotę mogliśmy uczestniczyć w dniu otwartym Cook Up Youth.
Miniona sobota była jednym z najgorętszych dni miesiąca. Kiedy większość z nas unikała gotowania i pieczenia, młodzi miłośnicy gotowania razem z rodzicami z wielkim entuzjazmem i uśmiechem na twarzy przychodzili do studia, żeby wraz z dwoma szefami kuchni gotować, piec i smażyć oraz poznać tajemnicze triki stosowane przez nich w kuchni.

Fot. Estera Prugar
Wspólne gotowanie rozpoczęło się od szklaneczki rabarbarowej lemoniady, która doskonale gasiła pragnienie w tak gorący dzień. Każdy uczestnik otrzymał fartuch oraz stanowisko pracy. Wszyscy wiemy, że najwspanialszą zupą lata jest chłodnik, dlatego pierwszym zadaniem było przygotowanie chłodnika botwinkowego. Doświadczeni szefowie kuchni namawiali do eksperymentów, dlatego młodzi kucharze z wielką chęcią przełamywali smaki dodatkiem słodkich truskawek i melona.

Fot. Estera Prugar
Kolejnym zadaniem były burgery, ale oczywiście te zdrowe. Kucharze przekazując swoją wiedzę pomagali piec bułeczki, które są podstawą każdego burgera. Uczyli jak przygotować pyszne sosy na bazie świeżych ziół oraz wspólnie z dziećmi przygotowali hummus i różne jego wariacje na przykład z dodatkiem świeżych ziół lub fasoli. Z niezwykłym zapałem uczestnicy przyprawiali i przygotowywali mięso, ryby i kalmary, które bardzo posmakowały niemal każdemu dziecku. Wspólne krojenie, smażenie, gotowanie i pieczenie zakończyło się szybkim zjedzeniem przygotowanych potraw, ponieważ nikt nie mógł się powstrzymać przed zjedzeniem tak pięknie wyglądających i pachnących dań. Podczas gotowania dzieci, ich rodzice z ogromnym zadowoleniem i zazdrością patrzyło na swoje gotujące pociechy, dlatego wielu z nich przyłączyło się do wspólnej zabawy.

Fot. Estera Prugar
Dzień otwarty Cook Up Youth był przedsmakiem tego co czeka uczestników podczas jesiennego kursu gotowania, prowadzonego przez Tomasza Królikowskiego i Łukasza Konika. Kurs przeznaczony jest dla młodzieży w wieku 13-17 lat, a jego zakończeniem będzie egzamin, po którym uczestnicy otrzymają dyplom ukończenia kursu sygnowany przez prowadzących go szefów kuchni. Po tak wspaniałym, choć bardzo gorącym dniu otwartym, na pewno znajdzie się wielu młodych kucharzy, którzy z wielką chęcią będą chcieli uczestniczyć w kursie.

Fot. Estera Prugar