Crumble z żurawiną i rozmarynem

Przepisy, Deser, Sezon na, Boże Narodzenie, Malina

Crumble z żurawiną i rozmarynem

Fot. CookMagazine



Składniki:

  • 200 g żurawiny
  • 200 g malin
  • 150 g cukru
  • 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • kilka gałązek rozmarynu



Przygotowanie:

Zaczynamy od wykonania kruszonki i w tym celu zagniatamy masło z mąką i cukrem. Gotową kruszonkę odstawiamy na bok i zabieramy się do wysmarowania blachy (bądź formy do tarty) miękkim masłem. Wrzucamy do formy owoce i mieszamy z cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Na wierzch kładziemy gałązki rozmarynu. Górę posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 35 minut.

Smacznego!


Ola Kacprzyk

Ola Kacprzyk