Składniki:
- 2 okrągłe cukinie (odmiana Tondo Chiaro di Nizza)
- 200 g kaszy bulgur
- 150 g sera Feta
- 150 ml oliwy z oliwek
- 1 papryczka chilli
- Sól
- Pieprz czarny, mielony
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 15 listków świeżej mięty
- 1 cebulka szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
Ponadto:
- Papier do pieczenia
- Folia aluminiowa
Przygotowanie:
Ser feta kroimy w drobną kostkę. Oliwę z oliwek mieszamy z solą, pieprzem i posiekaną papryczką chili. Jeżeli lubimy ostre smaki, nie powinniśmy usuwać z niej pestek. Oliwną marynatę wzbogacamy dodatkiem świeżych ziół, a na koniec zatapiamy w niej ¾ przygotowanej fety. Pozostała część posłuży nam na koniec, do dekoracji.
Cukinie dokładnie myjemy i rozkrajamy wzdłuż, na pół. Wydrążamy miąższ, w celu uformowania miseczki, w której spocznie nasze nadzienie. Pozyskane wnętrze cukinii posłuży jako składnik farszu.
Kaszę bulgur gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie, siekamy szalotkę oraz dwa ząbki czosnku, a następnie szklimy je na maśle. Gdy cebulka będzie przeźroczysta, dorzucamy kawałki miąższu cukinii i dusimy przez około 7 minut, na wolnym ogniu.
Ugotowaną kaszę oraz podduszoną cukinię wraz z cebulką i czosnkiem umieszczamy w dużej misie. Dodajemy zamarynowany ser feta i połowę zalewy. Dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia się składników.
Miseczki z cukinii skrapiamy pozostałą oliwą z marynowania sera, a następnie umieszczamy w nich nadzienie. Na koniec, obsypujemy całość pozostałym serem i umieszczamy na wyłożonej papierem pergaminowym blasze. Na początku pieczenia przykrywamy cukinie folią aluminiową, dzięki temu uchronimy ich wierzch przed spaleniem.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, bez termoobiegu, który mógłby zbytnio wysuszyć danie. Pieczemy przez około 20 minut, a na ostatnie 7 ściągamy folię, co pozwoli uzyskać efekt złotej skorupki.
Cukinia faszerowana kaszą bulgur i serem feta najlepiej smakuje na ciepło.
Smacznego!
Uwielbiacie cukinię? To czas, by spróbować tej propozycji! Bez wątpienia, podbije Wasze serca!