Choć cukinia jest jednym z najchętniej uprawianych warzyw w Polsce, rzadko myślimy o niej jak o głównym składniku dania. Tymczasem, korzystając z sezonu na to warzywo, warto poeksperymentować z potrawami, w których siostra kabaczka może pokazać pełnię swoich możliwości.
Dlaczego cukinia?
Warzywa cukinii to kopalnia witamin i minerałów. Zawierają żelazo, magnez, potas, witaminy A,C,K, PP i B1, a także beta karoten. Ponadto, cukinia jest dość prosta w uprawie, szybko owocuje i daje duży plon, więc przy niewielkim nakładzie pracy możemy posadzić ją w przydomowym ogródku lub na działce, siejąc wprost do gruntu. Wymaga żyznej, obojętnej chemicznie gleby i sporej ilości składników odżywczych. Warzywo to możemy sadzić na folii by zapobiec utracie przez nie wody. Ze świeżo zebranych cukinii możemy przyrządzić wszystko – od przystawki po deser.
Na przystawkę
Jej smak dobrze łączy się ze smakiem koziego sera oraz bakłażanu, stąd często bywa używana do robienia prostych roladek. Cukinię możemy zawijać z fetą, bryndzą lub innym słonym serem. Do roladek potrzebować będziemy cienkie paski tego warzywa. Środek roladki możemy wypełnić także suszonymi pomidorami, papryką, boczkiem czy szynką, a nawet owocami. Taką przystawkę podawać możemy zarówno na zimno, jak i na ciepło, po przesmażeniu lub zgrillowaniu.