Wigilijny bigos z grzybami, pierogi, pieprzne pierniki ze słodkim lukrem, karp w galarecie i pieczona kaczka — sprawdzone przepisy kulinarne na Boże Narodzenie to tysiące różnych receptur i pomysłów. Dania na Boże Narodzenie zawsze są wyjątkowe i wcale nie muszą być trudne. Dzięki naszym przepisom wigilijnym przygotujesz jarskie, mięsne, słodkie i pikantne dania na te wyjątkowe święta.
Jarskie dania na Boże Narodzenie
Wigilia jest tradycyjnie dniem postnym, co oznacza, że należy powstrzymać się od jedzenia mięsa. Ostatnimi czasy zasady te zostały złagodzone, a członkowie Kościoła Katolickiego nawet w Wigilię po mięsne posiłki mogą sięgać bez poczucia winy.[1] Jednak w wielu polskich domach wciąż na stole pojawiają się wyłącznie dania jarskie. Które są najsmaczniejsze i najpopularniejsze?
Na pewno na świątecznym stole nie może zabraknąć barszczu czerwonego z uszkami albo zupy grzybowej. Popularne są także śledzie w śmietanie, kluski z makiem i smażone lub pieczone ryby. W wielu domach pojawia się także kapusta z grochem. Jeśli i Ty chcesz przyrządzić właśnie to danie, z naszym przepisem na pewno Ci się uda.
Wigilijna kapusta z grochem składa się z:
- 150 g grochu łuskanego połówki żółtego
- 400 g kiszonej kapusty z marchewką
- 1 cebuli
Do smaku użyjesz też bulionu warzywnego, 3 łyżek oleju roślinnego, liści laurowych, ziela angielskiego, kminku, soli i pieprzu.
- Dzień przed przyrządzaniem kapusty z grochem zalej groch litrem zimnej wody i odstaw na całą noc.
- Przełóż groch do garnka, zalej wodą i zagotuj. Zbierz pianę, dodaj kostkę bulionową, zagotuj. Dopraw całość solą i gotuj, aż groch będzie miękki, a nawet rozgotowany. Pozwól wodzie odparować.
- Kapustę drobno posiekaj, przepłucz na sitku, włóż do czystego garnka. Podlej małą ilością wody, przykryj i gotuj przez ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając.
- Wlej olej na patelnię, smaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj przyprawy, a następnie kapustę i groch. Wymieszaj razem i gotuj przez ok. 5 minut.
[1] https://wiadomosci.onet.pl/religia/opinie/post-w-wigilie-bozego-narodzenia-obowiazuje/w3teh08
Wigilijny karp — ryba, którą jadamy raz do roku
Karp jest obowiązkowym daniem na wigilijnym stole. I chociaż jest już dostępny w sklepach przez cały rok, to zjadamy go zbyt rzadko. Jeśli lubisz tę wyjątkową rybę, możesz przygotować ją na wiele sposobów. Może być smażony w panierce, pieczony, faszerowany grzybami albo w galarecie. Skorzystaj więc z naszego przepisu.
Do przygotowania dania z karpia potrzebujesz:
- 1 karpia
- litr wody
- pietruszkę, marchewkę i kawałek selera
- 2 cebule
- liście laurowe
- olej do smażenia
- żelatynę
- cytrynę
- natkę pietruszki
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Karpia umyj i oczyść, obetnij mu głowę.
- Umyte i obrane warzywa pokrój na kawałki i przygotuj wywar warzywny z dodatkiem opalonej nad gazem cebulki.
- Kiedy warzywa zmiękną, dodaj karpia i chwilę go pogotuj. Po ugotowaniu łatwo można usunąć z niego ości i pokroić go na kawałki.
- Drugą cebulę pokrój i usmaż na patelni.
- Odcedź wywar i dodaj do niego żelatynę. Odstaw w chłodne miejsce i poczekaj, aż lekko zgęstnieje.
- Na półmisku rozłóż dzwonka karpia, ułóż na nim zeszkloną cebulkę i warzywa z wywaru.
- Zalej całość tężejącym bulionem, udekoruj cytryną, listkami laurowymi, natką pietruszki.
- Karp będzie gotowy do podania, kiedy galaretka całkowicie stężeje.
Dania mięsne na święta Bożego Narodzenia
Pierwszego i drugiego dnia świąt Bożego Narodzenia na tradycyjnym stole pojawiają się dania mięsne. Te najpopularniejsze to pieczony schab z chrzanowym sosem, pierś kaczki, pieczona karkówka, zrazy wieprzowe lub wołowe, pasztet z królika. Prawdziwym „must have” na wigilijnym stole jest też bigos. My zachęcimy Cię do wykonania karkówki w sosie grzybowym.
Składniki i przepis na karkówkę:
- 600 gramów karkówki,
- przyprawa do mięs
- 300 gramów grzybów różnego typu
- suszony i świeży rozmaryn
- 1 por
- 1 woreczek kaszy gryczanej
- olej
- 6 łyżek
Przygotowanie
- Wymieszaj przyprawę do mięs z 3 łyżkami oleju i suszonym rozmarynem, natrzyj tym mięso i wstaw do lodówki na całą noc.
- Mięso obsmaż na patelni z każdej strony, a następnie włóż do żaroodpornego naczynia i piecz 90 minut w 190 stopniach. Podlewaj od czasu do czasu szklanką wody.
- Usmaż na patelni pokrojonego pora i grzyby.
- Z upieczonego mięsa zbierz sos, gotuj go chwilę w rondelku, aż zgęstnieje.
- Karkówkę podawaj z ugotowaną kaszą. Przygotowanym sosem polej danie i ozdób je gałązką rozmarynu.
Chcesz wiedzieć, jak ugotować dobry bigos?
Sprawdź w Akademii Smaku -> https://akademiasmaku.pl/przepis/bigos-wigilijny,4707
Smażone i pieczone mięso to obok wigilijnego bigosu z grzybami główne danie na pierwszy i drugi dzień świąt Bożego Narodzenia. Opierając się na sprawdzonym przepisie kulinarnym, przygotujesz wyśmienitą karkówkę.
Słodkie przepisy na Boże Narodzenie
W święta nie może zabraknąć także słodkości. Jeśli nie masz dobrej ręki do wypieków, nie musisz porywać się na przepisy na wigilijne serniki czy makowce. Możesz zrobić proste ciasteczka, zwłaszcza jeśli masz dzieci.
Żeby przygotować kilka blaszek ciastek, kup:
- 1 kg mąki
- 400 gramów miodu
- 200 gramów cukru, najlepiej brązowego
- 200 gramów masła
- 2 jajka
- odrobinę gorzkiego kakao
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- cynamon, imbir w proszku lub 1 opakowanie przyprawy piernikowej
Przygotowanie
- Masło rozpuść w rondelku, uważając, by się nie przypaliło.
- Wymieszaj je z resztą składników, a następnie ugniataj mocno, aż ciasto będzie zwarte i można będzie ulepić z niego kulę.
- Kawałki ciasta wałkuj na grubość 3 mm i wycinaj foremkami.
- Piecz pierniczki przez 8-10 minut w 180 stopniach.
Gotowe ciastka można dekorować lukrem, gdy wystygną.
W przepisach na Boże Narodzenie nie może zabraknąć aromatycznej, rozgrzewającej herbaty. Przygotujesz ją w zaledwie kilka minut.
Rozgrzej się, czyli przepis na zimową herbatę
Podczas świąt warto czasem odejść od stołu i pójść na krótki spacer. Jeśli jednak jest zimno, domownicy i goście z pewnością chętnie napiją się rozgrzewającej herbaty. Przepis na nią jest banalnie prosty.
Wystarczy, że w rondelku albo garnku zagotujesz wodę i dosypiesz do niej 2-3 łyżki czarnej liściastej herbaty. Po 3-5 minutach dodaj pokrojone na cienkie plasterki: imbir, cytrynę lub pomarańczę, a także jedną lub dwie laski cynamonu. Na końcu dosłodź herbatę naturalnym miodem.
Szukasz jeszcze więcej inspiracji? Chcesz przyrządzić tradycyjną Wigilię i całe Boże Narodzenie?
Sprawdź więcej przepisów na dania na święta w Akademii Smaku.