Zdrowa propozycja dla łasuchów i wielbicieli czekolady. Łatwe i szybkie do przygotowania BROWNIE CZEKOLADOWE z niewielkiej ilości składników i zdrowych zastępników cukru.
Składniki:
- 170g pokrojonego masła + łyżka do wysmarowania formy
- 120g drobno posiekanej, gorzkiej czekolady + 50g do posypania brownie
- 250g stewii w kryształkach
- 1/2 szklanki kremu czekoladowo-orzechowego bez cukru
- 3 duże jajka + 1 żółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki niesłodzonego kakao
- 1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Czekoladę drobno kroimy lub ścieramy na tarce. Masło z czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej łagodnie mieszając, następnie dodajemy krem orzechowo-czekoladowy. W oddzielnej misce ubijamy mikserem jajka z cukrem przez około 2-3 minuty. Dodajemy ekstrakt waniliowy, schłodzoną czekoladę z masłem i kremem, mąkę, kakao i sól. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy w misce do uzyskania gładkiej konsystencji. Powstałą masę przelewamy do wysmarowanej masłem foremki do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na około 35-40 minut. Przed pokrojeniem ciasta należy je dobrze wystudzić w temperaturze pokojowej, a następnie można włożyć do lodówki. Przed podaniem posypujemy przesianym przez sitko kakao i wiórkami czekolady.
Smacznego!