NISKOKALORYCZNE CZEKOLADOWE BROWNIE ZE STEWIĄ

Przepisy, Deser, Piekarnia, Wegetariańskie, Od święta, Boże Narodzenie

NISKOKALORYCZNE CZEKOLADOWE BROWNIE ZE STEWIĄ

fot. Cookmagazine

Zdrowa propozycja dla łasuchów i wielbicieli czekolady.  Łatwe i szybkie do przygotowania BROWNIE CZEKOLADOWE  z niewielkiej ilości składników i zdrowych zastępników cukru.


Składniki:

  • 170g pokrojonego masła + łyżka do wysmarowania formy
  • 120g drobno posiekanej, gorzkiej czekolady  + 50g do posypania brownie
  • 250g stewii w kryształkach
  • 1/2 szklanki kremu czekoladowo-orzechowego bez cukru
  • 3 duże jajka + 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki niesłodzonego kakao
  • 1/4 łyżeczki soli


Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Czekoladę drobno kroimy lub ścieramy na tarce. Masło z czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej łagodnie mieszając, następnie dodajemy krem orzechowo-czekoladowy. W oddzielnej misce ubijamy mikserem jajka z cukrem przez około 2-3 minuty. Dodajemy ekstrakt waniliowy, schłodzoną czekoladę z masłem i kremem, mąkę, kakao i sól. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy w misce do uzyskania gładkiej konsystencji. Powstałą masę przelewamy do wysmarowanej masłem foremki do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na około 35-40 minut. Przed pokrojeniem ciasta należy je dobrze wystudzić w temperaturze pokojowej, a następnie można włożyć do lodówki. Przed podaniem posypujemy przesianym przez sitko kakao i wiórkami czekolady.


Smacznego!

Czekoladowe Brownie 1 men magazine

 

 

Monika Zonenberg

Monika Zonenberg

Kulturoznawca z wielką pasją do gotowania. Absolwentka Food Studies i Marketingu w Mediach Społecznościowych. Miłośniczka spontanicznych rozmów o jedzeniu, winie i fotografii.