Czy włoska polenta jest zdrowa? Poznaj korzyści płynące z jej spożywania

Czy włoska polenta jest zdrowa? Poznaj korzyści płynące z jej spożywania

Nauka gotowania

Czy włoska polenta jest zdrowa? Poznaj korzyści płynące z jej spożywania

Włoska polenta to potrawa znana nie tylko we Włoszech oraz na południu Europy, ale też na terenie Polski. Dobrą informacją dla polskich smakoszy jest na pewno to, że jej przygotowanie wcale nie jest zbyt skomplikowane i nie zajmuje to dużo czasu. Warto byłoby jednak podkreślić, że polenta jest przygotowywana z mąki kukurydzianej i może mieć bardzo pozytywny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Jak konkretnie działa?

Polenta – co to właściwie jest i jak ją przygotować? Wskazówki dotyczące podawania

Polenta to jedno z najprostszych do przygotowania dań należących do włoskiej kuchni. Potrawa jest prostym połączeniem mąki kukurydzianej oraz wody, przybierając formę ugotowanej kaszy lub też gruboziarnistej mąki kukurydzianej. Najważniejsze jest to, aby potrawa była gęsta. Po jej przygotowaniu należy ją pozostawić do ostygnięcia, a następnie pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć lub grillować. Włoska polenta może być przygotowywana na dowolnie wybrany sposób, w zależności od preferencji kulinarnych domowników. Jak konkretnie ją przygotować? Do zrobienia polenty potrzebne będą następujące składniki:

  • 1 litr wody,
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej (ewentualnie kaszki kukurydzianej),
  • odrobina soli i ulubionych ziół (np. zioła prowansalskie).

Pierwszym etapem prac kulinarnych jest oczywiście przygotowanie garnka. Należy zagotować w nim wodę wraz z solą, a następnie wsypać mąkę lub kaszkę i cały czas dynamicznie mieszać. Gotowanie powinno potrwać przez około 35-40 minut (na małym ogniu). Brak mieszania może poskutkować zmarnowaniem składników i przywarciem polenty do podłoża garnka. Po ugotowaniu polenty, potrawę przekłada się do płaskiego naczynia i czeka się na jej ostygnięcie. Później można przystąpić do smażenia lub grillowania. Polenta z mąki kukurydzianej powinna być podawana z serem, pomidorami, szpinakiem, masłem, passatą pomidorową, pesto czy też cebulą.

Polenta z mąki kukurydzianej – jakie ma właściwości i co w sobie zawiera? Podstawowe informacje

Jak już zostało wspomniane, podstawowym składnikiem polenty jest oczywiście mąka kukurydziana. Warto zadbać o to, aby była to mąka najwyższej jakości. Taka mąka jest doskonałym źródłem:

  • przeciwutleniaczy,
  • białka,
  • błonnika i węglowodanów,
  • witamin z grupy B oraz witaminy A,
  • folianów,
  • żelaza,
  • magnezu,
  • cynku.

Mąka kukurydziana spożywana w rozsądnych ilościach (najlepiej ustalić to wraz z dietetykiem) jest w stanie pozytywnie zadziałać na ludzki organizm. Chodzi przede wszystkim o eliminowanie wolnych rodników, obniżenie poziomu złego cholesterolu, zapobieganie chorobom oczu, wsparcie naturalnej odporności organizmu, wsparcie wzrostu komórek czy też regulowanie aktywności enzymów i ochronę DNA przed poważnymi uszkodzeniami. Idealnym przykładem w tej kategorii jest mąka kukurydziana BIO typ 1850 w sklepie Bio Babalscy, którą można wykorzystać nie tylko do przygotowania włoskiej polenty, ale też domowego makaronu, chleba, racuchów, naleśników, placuszków ciast oraz herbatników. Pełni też nieocenioną rolę przy panierowaniu mięsa.

TAGI


Anna Rybitwa

Anna Rybitwa

Mistrzyni tworzenia własnych przepisów i nowych kulinarnych rozwiązań. Kusi zapachem przyrządzonych dań, czaruje ich wyglądem, a smakiem potrafi przenieść w dowolnie wybrany zakątek świata!