Desery z alkoholem to smakołyki, na widok których naprawdę robimy się głodni. Zanim zabierzemy się do gotowania, warto jednak wiedzieć, jak przygotować je we właściwy sposób.
Tiramisu
Jak jest: wiele osób dodaje do tego włoskiego deseru amaretto lub inne alkohole, łącznie z rumem, wódką, a nawet spirytusem, psując ten w ten sposób tiramisu.
Jak być powinno: zaufajmy mądrości włoskich matron i nie zamieniajmy marsali na tanie amaretto. Tylko dlatego, że popularny migdałowy likier również wywodzi się z Włoch, nie oznacza, że będzie tu pasować. W przeciwnym razie, do naszego tiramisu pasowała by też gorgonzola. Jeśli nie możecie znaleźć marsali, zastąpcie ją innym wzmacnianym winem – np. porto lub sherry.
Gruszka w winie
Jak jest: najczęściej gotujemy gruszkę w czerwonym winie, ponieważ nadaje ono owocom charakterystyczny kompotowy kolor. Niestety, gorzej ze smakiem. czerwone wino pasuje do gruszek równie dobrze co wierzba. Taniczny, garbnikowy aromat sprawia, że owoce są gorzkie, a jeśli wino było jeszcze dodatkowo wytrawne, to całe danie będzie pewnie kwaśne.