DESERY Z KAWĄ – SŁODKI ZASTRZYK KOFEINY

Wyroby cukiernicze, Nauka gotowania

DESERY Z KAWĄ – SŁODKI ZASTRZYK KOFEINY

Fot. cookmagazine

Nudzi cię poranna kawa i zastanawiasz się co jeszcze można zrobić z tym czarnym jak noc naparem? Jeśli tak, to desery z kawą będą w sam raz dla ciebie.

Tiramisu

Deser ten składa się z warstw masy przełożonej nasączonym winem biszkoptem. Przygotowanie tiramisu jest niezwykle proste, wystarczy do połączyć ubitą pianę z jajek z mieszaniną żółtek i sera mascarpone. Żółta ubijamy z cukrem i 120ml wina marsala, następnie łączymy z serem i całość, tym razem delikatnie, mieszamy z białkiem. Tak przygotowaną masą przekładamy wcześniej namoczone w espresso biszkopty. Na siedem pucharków zużyjemy dwa jajka i 250 gram mascarpone.

Czym zastąpić marsalę?

Tak tiramisu prezentuje się w wersji idealnej, przyrządzonej przez włoską matronę i jej trzydziestopięcioletniego syna Mario, który z nią mieszka. Pierwszym istotnym problemem będzie pewnie biszkopt. Jeśli sami go nie pieczecie, musicie znaleźć wersje, która będzie na tyle zwarta, by nie przemokła pod wpływem kawy. Kłopot wielu ludziom sprawi też wino. Jeśli jednak nie macie dostępu do Marsali, możecie zastąpić ją każdym wzmacnianym, niekoniecznie włoskim winem – Malagą, Sherry, Porto, Maderą. Podobnie z espresso, które może zostać zastąpione każdą inną, parzoną, aromatyczną kawą. Z wyjątkiem kawy rozpuszczalnej. Jeśli dodacie ją do tiramisu, nie powołujcie się na mój przepis.

Przemysław Ziemichód

Przemysław Ziemichód

Dziennikarz i bloger kulinarny, certyfikowany sędzia piwowarski i znawca alkoholi. Pisał dla kilkunastu magazynów, portali i serwisów kulinarnych. Prowadzi własne blogi na temat alkoholu i kuchni.