Dieta podczas cukrzycy – kilka potraw do lunchboxa

Nauka gotowania

Dieta podczas cukrzycy – kilka potraw do lunchboxa

Bowl with pasta, cucumber, cheese and spinach on the table. Healthy vitamin nutrition

Cukrzyca jest chorobą cywilizacyjną, która spotyka co trzecią osobę na świecie. Diabetycy zmuszeni są do całkowitej zmiany dotychczasowych nawyków żywieniowych i stosowania diety, która gwarantuje dobre samopoczucie i zdrowie. Na szczęście dieta nie jest mocno restrykcyjna i wymaga jedynie wykluczenia kilku kategorii produktów żywieniowych. Pozwala to na tworzenie bardzo smacznych i odżywczych lunchboxów, które można zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. W poniższym artykule przedstawiamy kilka szybkich posiłków do pojemników, które doskonale sprawdzają się w diecie cukrzycowej.

Jakie produkty są zakazane w diecie cukrzyka?

Dieta diabetyka wymaga wykluczenie kilku produktów żywnościowych. Niestosowanie się do racjonalnej i zdrowej diety może powodować znaczne pogorszenie samopoczucia i poważne konsekwencje zdrowotne. Przede wszystkim, cukrzyca wymaga od chorego wyeliminowania z jadłospisu produktów z wysokim indeksem glikemicznym. Są to produkty, po których spożyciu gwałtownie rośnie poziom cukru we krwi. Na ogół tego typu produkty dodatkowo powodują szybkie uczucie głodu.

Do tych produktów zaliczają się produkty z białej mąki pszennej, wszelkiego rodzaju słodycze, kukurydziane płatki, ryż biały czy niektóre gotowane warzywa, na przykład ziemniaki czy marchewka. Tłuste mięsa powinny ustąpić miejsca w diecie drobiu, który wyróżnia się znacznie niższą ilością tłuszczu. To samo tyczy się tłuszczu zwierzęcego, na przykład smalcu, który zamienić należy na roślinne źródła kwasów tłuszczowych, na przykład margaryny czy awokado. W tym miejscu warto zaznaczyć, że cukrzyca idzie często w parze z wysokim poziomem cholesterolu, a zdrowa dieta potrafi znacznie poprawić stan zdrowia. Wszystkie niezbędne informacje na temat diety diabetyka znajdują się na: https://babskiswiat.com.pl/jaka-diete-stosowac-w-cukrzycy.html. Z artykułu można dowiedzieć się, jaka dieta szczególnie jest rekomendowana przy cukrzycy oraz jakie produkty są zalecane i zakazane.

Pomysły na zdrowe lunchboxy na słodko

Chorzy na cukrzycę powinni dbać o zbilansowane i urozmaicone posiłki, szczególnie spożywane poza domem. Samodzielne przygotowywanie lunchboxów minimalizuje ryzyko podjadania nieakceptowalnych w diecie diabetyka dań i instynktownego kupowania produktów, mających szybko zabić głód. Jakie posiłki na słodko można wziąć ze sobą?

Przede wszystkim, warto postawić na naturalny jogurt w towarzystwie owoców o niskim indeksie glikemicznym, takimi jak borówki, jabłka, maliny czy brzoskwinie. By jogurt sycił na dłużej, niezbędny jest również dodatek produktu zawierającego węglowodany złożone. Mogą to być płatki owsiane, płatki żytnie czy otręby. Dobrym sposobem jest również dodatek garści ulubionych orzechów, które są dobrym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Osobom, które nie lubią spędzać czasu w kuchni, polecają się gotowe napoje, dostarczające wszystkich niezbędnych makroelementów. Rewelacyjna propozycja widnieje na: https://zywieniemaznaczenie.pl/produkty/diben-drink/. Jest do drink zawierający pokaźną ilość błonnika, białka i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, a jego smak owoców leśnych doceni nawet najbardziej wybredny smakosz. Nie podnosi poziomu cukru we krwi i może być świetną alternatywą posiłku dla osób zabieganych lub mających problemy ze strony układu pokarmowego.

Pomysly Na Zdrowe Lunchboxy Na Slodko

Wytrawne lunchboxy dla cukrzyka

Dla zwolenników słonych smaków do lunchboxa poleca się wytrawny omlet z pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem. Wystarczy rozkłócone i doprawione jajka usmażyć na teflonowej patelni i serwować z pomidorkami, świeżymi liśćmi szpinaku oraz odrobiną chudego twarożku. Drugą propozycją są kanapki z pełnoziarnistego pieczywa żytniego, które można przygotować z chudą wędliną dobrej jakości i białym

TAGI


Anna Rybitwa

Anna Rybitwa

Mistrzyni tworzenia własnych przepisów i nowych kulinarnych rozwiązań. Kusi zapachem przyrządzonych dań, czaruje ich wyglądem, a smakiem potrafi przenieść w dowolnie wybrany zakątek świata!