Dieta ujemnych kalorii – 5 kg mniej w 10 dni, a jesz, ile chcesz

Dieta ujemnych kalorii – 5 kg mniej w 10 dni, a jesz, ile chcesz

Książki Kulinarne

Dieta ujemnych kalorii – 5 kg mniej w 10 dni, a jesz, ile chcesz

Fot. Materiały prasowe

Rocco DiSpirito, słynny szef kuchni i ekspert w dziedzinie zdrowego żywienia, po niskokalorycznych i niskotłuszczowych potrawach zabiera się za produkty, które w naturalny sposób pobudzają metabolizm i przyspieszają spalanie tłuszczu. No i co najważniejsze, to produkty, które można je jeść bez ograniczeń!

Dieta ujemnych kalorii to książka kucharska i poradnik , jak zdrowo chudnąć, w jednym. Jak twierdzi autor, jego dieta ujemnych kalorii to nie jest zwykły 30-dniowy program żywieniowy, lecz nowy styl życia. Dzięki wieloletnim obserwacjom i doświadczeniom z klientami Rocco proponuje program, dzięki któremu w ciągu 30 dni można stracić 5-9 kilogramów, odmłodnieć, mieć więcej energii i czuć się zdrowiej.

Książka została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to kompletny program żywieniowy, obejmujący listę produktów, zawierających ujemne kalorie, przypraw pobudzających spalanie tkanki tłuszczowej i korzystnie wpływających na zdrowie, a także 10-dniowy plan oczyszczania i 20-dniowy plan „bez limitu” wraz z sugerowanym menu.

Druga część książki to „ujemne” przepisy. Znajdziemy wśród nich spory wybór lekkich i ultra zdrowych, owocowo-warzywnych koktajli, propozycje śniadań i przekąsek, a także kilkanaście przepisów na zupy i sałatki, inspirowanych kuchnią azjatycką. Z kolei w daniach głównych proponowanych przez Rocco widać wyraźny wpływ kuchni włoskiej, która, z racji pochodzenia, stanowi jego dziedzictwo kulinarne. Nie zabrakło więc w książce tak lubianych przez Włochów pulpetów i makaronów. Autor nie wyklucza też w swoim programie żywieniowym deserów, w książce znajdziemy więc kilka propozycji ich przygotowania.

Biorąc do ręki kolejną książkę kucharską zastanawiam się zazwyczaj, czy nie będę mieć trudności ze zdobyciem składników potraw. W tym przypadku, mimo iż Rocco DiSpirito  mieszka na co dzień w Nowym Jorku, większość proponowanych przez niego składników jest dostępna w Polsce, więc nie ma problemu z przygotowaniem z nich dań. Przeglądając przepisy trafiłam na kilka ciekawostek. Wśród nich są mało u nas znane ekstrakt z owoców mnicha – naturalny słodzik o bardzo niskim indeksie glikemicznym czy też błonnik akacjowy.

Czy dieta słynnego szefa kuchni jest naprawdę rewolucyjna? Czy faktycznie można jeść do woli i chudnąć, a przy tym czuć się znacznie zdrowiej? Jeżeli chcecie się tego dowiedzieć, sięgnijcie po książkę.

Rocco DiSpirito, Dieta ujemnych kalorii, Wydawnictwo Pascal 2016

Agnieszka Kubajek

Agnieszka Kubajek