Świetnie sprawdzają się na karnawałowych przyjęciach, grillach czy piknikach – wzbogacają imprezowe menu, będąc naprawdę prostymi w przygotowaniu. Po jakie dipy do warzyw i nachosów powinniście sięgnąć, przygotowując dania na kolejną imprezę?
Dip czosnkowy
Jeden z najpopularniejszych sosów, chętnie stosowany także do pizzy. Uzyskasz go z jogurtu, majonezu, musztardy i czosnku. Proporcje składników można modyfikować, kierując się własnymi upodobaniami. Oczywiście do smaku możesz dodać ulubione przyprawy – tymianek, rozmaryn, majeranek, oregano, bazylię czy zioła prowansalskie. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do pieczonych ziemniaków lub frytek.
Tzatziki
Klasyka greckiej kuchni! Przepisów jest oczywiście mnóstwo, a pewnie każda grecka rodzina przyrządza go nieco inaczej. Podstawowymi składnikami są jogurt grecki, zielony ogórek, czosnek, ocet winny oraz pieprz i sól. Zwykle przyrządza się go z kubeczka jogurtu greckiego (400 g), dużego surowego ogórka, startego na grubych oczkach ze skórką (pamiętaj, by posolić go, odstawić na chwilę, a potem odcisnąć sok, który puści), łyżki octu winnego i 2-4 ząbków czosnku – oczywiście jego ilość zależy od Waszych własnych preferencji smakowych. Do smaku można dodać również kilka kropli soku z cytryny.