DOMOWE NACHOSY Z SOSEM SEROWYM

Przepisy, Przekąska, Wegetariańskie

DOMOWE NACHOSY Z SOSEM SEROWYM



Składniki na domowe nachosy z sosem serowym: 

  • 10 szt. tortilli pszennej
  • 200g pomarańczowego sera cheddar
  • 100g żółtej mozzarelli
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 200ml mleka
  • Sól
  • Pieprz
  • Pół łyżeczki słodkiej papryki suszonej
  • Pół łyżeczki papryki wędzonej
  • Szczypta pieprzu cayenne
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Ponadto:

  • 5 listków świeżej kolendry
  • 2 liście szczypioru
  • Papier do pieczenia



Przygotowanie:

Tortillę kroimy na małe, poręczne trójkąty. Układamy na wyłożonej papierem blasze, jeden obok drugiego. Skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy solą oraz pieprzem. Wstawiamy na 8 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i obserwujemy, kiedy zaczną zmieniać kolor. Nachosy powinny być złociste, ale nie spalone, dlatego warto czuwać nad tym procesem.

W międzyczasie, roztapiamy masło w garnuszku, a gdy się to stanie – dolewamy mleko. Następnie, dodajemy starte sery: cheddar, mozzarellę oraz parmezan. Mieszamy energicznie, aby masa nie zaczęła się przypalać. Doprawiamy solą, szczyptą pieprzu cayenne, a także papryką słodką oraz wędzoną. Podgrzewamy do momentu, aż wszystkie sery się roztopią i stworzą jednolity, gęsty krem.

Sos serowy przelewamy do miseczki, a na koniec dekorujemy posiekanymi liśćmi kolendry i szczypiorku. Nachosy wykładamy na talerz i delektujemy się wyśmienitą, domową przekąską!

Smacznego!


Poszukujecie inspiracji na wykorzystanie tortilli? Z pewnością spodoba Wam się ten przepis!

Julia Będzińska

Julia Będzińska

Miłośniczka słodkości – jedzenia i wytwarzania. Urodzona po to, by jeść i karmić innych. Z zawodu pedagog specjalny, z zamiłowania kucharz – amator. Prywatnie kocia mama rozkosznego Lukra.