DOMOWE SOSY CHILLI

fot: Flickr/ CC BY-SA/

Zarówno Tabasco, jak i większość popularnych ostrych sosów na bazie chili możemy przygotować w domu. Bez większego wysiłku, zbędnych dodatków i konserwantów.

Bez zbędnych dodatków

Ostry sos na bazie papryczek chilli to niezastąpiony dodatek w kuchni tex-mex oraz wielu kuchniach azjatyckich. Na rynku występuje pod różnymi postaciami, w różnych pojemnościach i wariantach smakowych. To, co łączy większość dobrych sosów tego typu to prostota wykonania i niewielka ilość składników, typowa zarówno dla znanego wszystkim Tabasco, jak i azjatyckiej srirrachy.

Genialny sos z czterech składników

Tabasco to sos o zastrzeżonym znaku towarowym, powstały na bazie papryczek o tej samej nazwie. Na rynku możemy spotkać go w kilku wariantach smakowych, ale jego najbardziej rozpowszechniona wersja, ta która zawojowała kubki smakowe konsumentów na całym świecie, składa się zaledwie z czterech składników – papryczek chilii, soli, cukru i octu. Zmielone papryczki z dodatkiem cukru fermentują w drewnianych beczkach przez trzy lata, następnie mieszane są z pozostałymi składnikami i zamykane w przeźroczystych butelkach z charakterystycznym logo producenta. Ten genialny w swojej prostocie sos nie miałby zapewne na świecie żadnej liczącej się konkurencji, gdyby nie kuchnia tajska i charakterystyczna dla niej srirracha – gęsty sos chili z dodatkiem czosnku.

Przemysław Ziemichód

Przemysław Ziemichód

Dziennikarz i bloger kulinarny, certyfikowany sędzia piwowarski i znawca alkoholi. Pisał dla kilkunastu magazynów, portali i serwisów kulinarnych. Prowadzi własne blogi na temat alkoholu i kuchni.