DOMOWE WEKI – IDEALNY SPOSÓB NA ZIMOWE ZAPASY

Techniki konserwacji żywności, Nauka gotowania

DOMOWE WEKI – IDEALNY SPOSÓB NA ZIMOWE ZAPASY

fot: cookmagazine

Mięsne weki, do niedawna kojarzone tylko z poprzednią epoką wracają do łask. Nic dziwnego. Są proste w przyrządzaniu, łatwe w przechowywaniu, a odpowiednio przyrządzone zachowują świeżość przez wiele miesięcy.

Co i jak wekować?

W słoikach przechowywać możemy całe gotowe dania (flaki, gulasz, dania z ryb) lub tylko półprodukty do ich sporządzenia, na przykład kawałki kurczaka. Wekować możemy także większość zup czy niektóre sosy. Wekujemy przeważnie dania mięsne oraz mięsno-warzywne. Po ugotowaniu lub podsmażeniu produktów wystarczy przelać potrawę do słoików i spasteryzować. Nie warto pasteryzować mięsa wraz z miękkimi warzywami (cukinia, bakłażan), gdyż te szybko się rozgotują. Nie ma sensu także doprawiać weków śmietaną czy dodawać do nich zasmażkę. Składniki te lepiej dodać świeże już podczas gotowania. W przeciwnym razie śmietana może się zwarzyć.

Warto pamiętać, że podczas pasteryzacji nasze po raz kolejny gotować będziemy nasze przetwory. Jeśli wekujemy delikatne mięso lub miękkie warzywa warto przekładać je do słoików surowe. Ugotują się w trakcie pasteryzacji.

Przemysław Ziemichód

Przemysław Ziemichód

Dziennikarz i bloger kulinarny, certyfikowany sędzia piwowarski i znawca alkoholi. Pisał dla kilkunastu magazynów, portali i serwisów kulinarnych. Prowadzi własne blogi na temat alkoholu i kuchni.