DOMOWY CHLEB – TANI, PROSTY I BEZ POLEPSZACZY

Kuchenny Niezbędnik, Przepisy, Nauka gotowania, Piekarnia

DOMOWY CHLEB – TANI, PROSTY I BEZ POLEPSZACZY

Fot. Flickr/CC BY/Christopher Liang

Bardzo wiele osób narzeka na jakość sprzedawanego w sklepach pieczywa. Mało kto, jednak próbuje przygotować je samemu w domu. A to dziś najlepszy sposób by poznać smak prawdziwego chleba.

Mąka, drożdże, woda, cukier i sól

Do wypieczenia własnego chleba wystarczy jedynie kilka składników i działający piekarnik. Tradycyjnie, chleb to ciasto na zakwasie lub z dodatkiem drożdży piekarskich, na bazie mąki, wody i odrobiny soli oraz cukru. Listę składników możemy oczywiście, zgodnie z własną wyobraźnią rozszerzać w nieskończoność, ale bez tych wymienionych powyżej chleba upiec się nie da.

Przygotowanie ciasta zaczynamy od namnożenia drożdży. Rozpuszczamy je w około szklance osłodzonej, ciepłej, wody, w temperaturze nieprzekraczającej 30 stopni. Całość starannie mieszamy i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie mieszamy ze sobą suche składniki ciasta – mąkę i przyprawy. Do pieczenia możemy użyć około kilograma do 1,2 kg dowolnego rodzaju mąki na dwa niewielkie bochenki.

Przemysław Ziemichód

Przemysław Ziemichód

Dziennikarz i bloger kulinarny, certyfikowany sędzia piwowarski i znawca alkoholi. Pisał dla kilkunastu magazynów, portali i serwisów kulinarnych. Prowadzi własne blogi na temat alkoholu i kuchni.