Bardzo wiele osób narzeka na jakość sprzedawanego w sklepach pieczywa. Mało kto, jednak próbuje przygotować je samemu w domu. A to dziś najlepszy sposób by poznać smak prawdziwego chleba.
Mąka, drożdże, woda, cukier i sól
Do wypieczenia własnego chleba wystarczy jedynie kilka składników i działający piekarnik. Tradycyjnie, chleb to ciasto na zakwasie lub z dodatkiem drożdży piekarskich, na bazie mąki, wody i odrobiny soli oraz cukru. Listę składników możemy oczywiście, zgodnie z własną wyobraźnią rozszerzać w nieskończoność, ale bez tych wymienionych powyżej chleba upiec się nie da.
Przygotowanie ciasta zaczynamy od namnożenia drożdży. Rozpuszczamy je w około szklance osłodzonej, ciepłej, wody, w temperaturze nieprzekraczającej 30 stopni. Całość starannie mieszamy i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie mieszamy ze sobą suche składniki ciasta – mąkę i przyprawy. Do pieczenia możemy użyć około kilograma do 1,2 kg dowolnego rodzaju mąki na dwa niewielkie bochenki.