Drewniane deski do krojenia – jak o nie dbać?

Nauka gotowania, Techniki pracy w kuchni i obrobki potraw

Drewniane deski do krojenia – jak o nie dbać?

Fot. kaboompics/ Creative Commons CC0

Drewniana deska to nie tylko przydatny w kuchni sprzęt, lecz także stylowy gadżet, który nawet oparty o ścianę może znacząco ożywić wnętrze. Oryginalny kolor, niepospolity kształt czy efektowne usłojenie nie wpływają zwykle na użytkowość deski, ale znacząco podnoszą jej walory estetyczne. Jak dbać o drewniane deski do krojenia, by służyły jak najdłużej oraz były używane zgodnie z zasadami higieny?

Drewno to wciąż najpopularniejszy surowiec, z którego wykonane są deski do krojenia. Popularne ostatnio plastik czy szkło (znacznie prostsze w utrzymaniu i pielęgnacji), choć towarzyszą nam w kuchni coraz częściej, raczej nie wyprą drewna. Deski szklane lub marmurowe szybko tępią noże i są śliskie, co sprzyja skaleczeniom. Plastik natomiast, choć szybko się czyści, musi być dezynfekowany w odpowiedniej temperaturze, w innym wypadku stanie się idealną pożywką dla bakterii. Podczas krojenia jego kawałki mogą również dostać się do jedzenia, a jego powierzchnia znacznie szybciej się zużywa. Drewniane deski natomiast, odpowiednio użytkowane i regularnie pielęgnowane, przetrwają lata.

Patrycja Calińska

Patrycja Calińska

Miłośniczka dobrego kina, autorskiej mody i dalekich podróży. Uwielbia wypróbowywać i łamać przepisy, szukając tych idealnych, które skrupulatnie kolekcjonuje w domowym przepiśniku.