Składniki:
- 1 dynia piżmowa
- 150g kaszy kuskus
- 1 czerwona papryka
- 100g sera feta
- 3 gałązki świeżego tymianku
- 1 gałązka rozmarynu, świeżego
- Sól
- Pieprz
- 1 cebula
- 10 listków bazylii
- 2 łyżki masła
- 1 cukinia
Ponadto:
- Papier do pieczenia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Dynię piżmową myjemy i przekrawamy wzdłuż. Wydrążamy pestki i robimy większe wgłębienie na farsz, poprzez usunięcie kawałka miąższu. Nie należy go wyrzucać, gdyż idealnie sprawdzi się jako składnik nadzienia. Pozyskany miąższ z dyni kroimy w kostkę i przystępujemy do dalszych etapów przygotowań.
W międzyczasie, gotujemy kaszę kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle, do zeszkliwienia. Następnie, dorzucamy pokrojoną w kostkę, nieobraną cukinię, miąższ z dyni oraz czerwoną paprykę. Dusimy, ciągle mieszając. Przyprawiamy solą, pieprzem, posiekanym rozmarynem oraz listkami z jednej gałązki tymianku. Niezwłocznie po tym, dodajemy ugotowaną kaszę, połowę przygotowanego sera i mieszamy całość do połączenia.
Obie połowy dyni skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy solą. Nadziewamy obficie farszem tak, aby utworzyła się górka. W takiej formie dynia faszerowana kaszą kuskus trafia do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Czas pieczenia wyniesie około 20 minut. Jeśli zauważymy, że kolor potrawy zmienia się zbyt szybko, możemy przykryć jej wierzch folią aluminiową. Na koniec, obsypujemy całość pozostałym serem feta oraz świeżymi ziołami. Dynia faszerowana najlepiej smakuje na ciepło.
Smacznego!
Dynia na słodko? Dlaczego nie! Ten przepis z pewnością Wam się spodoba!