DŻEM POMIDOROWO-BRZOSKWINIOWY

Śniadanie, Przepisy, Sezon na, Brzoskwinia, Pomidor

DŻEM POMIDOROWO-BRZOSKWINIOWY

Fot: Flickr/CCBY-SA/Migle Seikyte



Składniki:

  • 2kg pomidorów
  • 1 kg brzoskwiń
  • 2 cytryny
  • 3 szklanki brązowego cukru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu




Przygotowanie:

Pomidory i brzoskwinie zanurzamy w gorącej wodzie na chwilę, aby pozbyć się skórek. Kroimy w kostkę. Całość przenosimy do dużego garnka i dodajemy sok z dwóch cytryn.

Stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 30 minut regularnie mieszając aż 1/3 soku wyparuje. Zbieramy pianę.

Dodajemy cukier i cynamon i ponownie doprowadzamy do wrzenia, gotując wszystko około 1 godzinę.

Jeszcze gorący dżem przekładamy do słoików.

Smacznego!



TAGI


Anna Rybitwa

Anna Rybitwa

Mistrzyni tworzenia własnych przepisów i nowych kulinarnych rozwiązań. Kusi zapachem przyrządzonych dań, czaruje ich wyglądem, a smakiem potrafi przenieść w dowolnie wybrany zakątek świata!