Ekspres do kawy profesjonalny, czyli jaki? 5 cech doskonałego ekspresu

Ekspres do kawy profesjonalny, czyli jaki? 5 cech doskonałego ekspresu

Nauka gotowania

Ekspres do kawy profesjonalny, czyli jaki? 5 cech doskonałego ekspresu

Ekspres od kawy profesjonalny to urządzenie o zwiększonej funkcjonalności, dzięki której sprawdza się w biurze i lokalu gastronomicznym. Szukasz właśnie takiego modelu? Poznaj pięć cech, które profesjonalny ekspres musi mieć, by spełniać prawidłową funkcję w miejscu, w którym będzie intensywnie użytkowany.

  1. Duża wydajność

W biurach i gastronomii duża wydajność ekspresu jest na wagę złota. Określa się ją najczęściej przez ilość kaw, jaką urządzenie jest w stanie przygotować w ciągu dnia. Najbardziej wydajne ekspresy oferują nawet 150 filiżanek kawy dziennie. W perspektywie miesięcznej to około 4500 porcji napoju. Taki model zapewni wszystkim pracownikom i klientom dostęp do dobrej jakości kawy, od godziny otwarcia po moment zamknięcia lokalu bądź biura.

  1. Szybkość działania

Ta zależy przede wszystkim od mocy danego ekspresu do kawy. Profesjonalne urządzenia powinny charakteryzować się mocą minimum 1500 W. Oczywiście im większa wartość W, tym ekspres działa szybciej.

Prędkość przygotowania napoju zależy też od samej metody działania. Ekspresy przelewowe mogą potrzebować nawet piętnaście minut na zaparzenie kawy, podczas gdy ekspres automatyczny zrobi to w niecałą minutę.

* Przy czym warto mieć na uwadze, że ekspres przelewowy słynie z przygotowywania większej ilości napoju – raczej dzbanka niż kubka.

  1. Szeroki wybór kaw

Niemal w każdym miejscu duży wybór kaw jest doceniany przez użytkowników. A im więcej osób korzysta z danego ekspresu, tym ta różnorodność jest istotniejsza, bo rośnie prawdopodobieństwo, że w gronie zainteresowanych znajdzie się zarówno wielbiciel espresso, jak i cappuccino. Dlatego ekspres do kawy profesjonalny powinien oferować przynajmniej podstawowe warianty kaw czarnych i mlecznych.

  1. Wbudowany młynek

Zintegrowany młynek jest ogromnym ułatwieniem. Umożliwia bowiem mielenie ziaren kawy w ramach działania danego ekspresu; nie trzeba robić tego wcześniej, przy pomocy oddzielnego młynka. Profesjonalne ekspresy do kawy powinny taki młynek mieć.

  1. Łatwe czyszczenie i konserwacja

Każdy ekspres do kawy wymaga regularnego czyszczenia i pielęgnacji, a ten intensywnie użytkowany potrzebuje tego stosunkowo częściej. W profesjonalnym zastosowaniu nie można jednak poświęcić na to zbyt dużo czasu i energii, dlatego przed wyborem ekspresu do kawy warto sprawdzić, czy posiada on opcję automatycznego czyszczenia i odkamieniania oraz czy ewentualny demontaż poszczególnych elementów też nie będzie aż nadto kłopotliwy.

 

Podsumowanie:

  • Jaki ekspres do kawy można określić mianem profesjonalnego? Przede wszystkim ten, do zastosowania w biznesie – gastronomii i biurach.
  • Ekspresy do kawy profesjonalne nie należą do najtańszych urządzeń, ale nie jest to nic dziwnego. Wyższa cena wynika z nowocześniejszych rozwiązań technologicznych, dzięki którym urządzenia zapewniają dostęp do dużej ilości wysokiej jakości kawy, a przy tym nie wymagają od pracowników czasu na czyszczenie i konserwację.
  • Ekspres do kawy profesjonalny poznasz po kilku cechach, w tym większej wydajności i szybkości działania. Więcej dowiesz się z tego artykułu.

TAGI


Anna Rybitwa

Anna Rybitwa

Mistrzyni tworzenia własnych przepisów i nowych kulinarnych rozwiązań. Kusi zapachem przyrządzonych dań, czaruje ich wyglądem, a smakiem potrafi przenieść w dowolnie wybrany zakątek świata!