3-11 WRZEŚNIA – EUROPEJSKI FESTIWAL SMAKU – LUBLIN

Wydarzenia kulinarne

3-11 WRZEŚNIA – EUROPEJSKI FESTIWAL SMAKU – LUBLIN

Fot. Materiały prasowe

3 września rozpoczynają się w Lublinie spotkania z kulturą i smakami Armenii. VIII Europejski Festiwal Smaku to okazja do odkrywania tego, co ormiańskie i lubelskie w kuchni i nie tylko.

Europejski Festiwal Smaku to wielka wyprawa do magicznej Armenii, gdzie pachnie chorut, a z zielonych wzgórz płynie jakiś niewyobrażalny, duchowy spokój. Jak się okazuje, ormiański klimat nie jest obcy ziemi lubelskiej. Rdzenni mieszkańcy Armenii od wieków dzielą się z nami swoją pasjonującą kulturą i bardzo aromatyczną kuchnią. Ósma edycja Europejskiego Festiwalu Smaku ma na celu przybliżyć wysmakowane międzykulturowe połączenia.

Kuchnia ormiańska pachnie świeżymi ziołami – kolendrą i pietruszką, jest aromatyczna, korzenna i pełna zaskakujących połączeń takich, jak bakalie moczone w koniaku czy kwaszone liście winogron. Ormianie w swoim menu mają dania niespotykane nigdzie indziej. Jeśli chcecie się dowiedzieć jak przygotować chorut – najbardziej charakterystyczną przyprawę w kuchni ormiańskiej lub nie mieliście jeszcze okazji spróbować ormiańskich gołąbków (dolma), kołdunów (chinkali) czy wyjątkowo smacznych lawaszy, to wybierzcie się koniecznie do Lublina.

Festiwal potrwa od 3 do 11 września. Jeśli zamierzacie wziąć w nim udział dokładnie prześledźcie bardzo bogaty PROGRAM wydarzenia. Nas oczywiście najbardziej interesują punkty związane z ciekawą i inspirującą kuchnią ormiańską, która z pewnością należy do jednych z najbardziej oryginalnych na świecie. Podstawą aromatu potraw rodem z Armenii są zioła, a jest ich naprawdę sporo, bo około 300. Oprócz smaków prosto z Armenii będziemy mogli też odkrywać rodzime – lubelskie. Warto zaznaczyć, że gościem specjalnym festiwalu będzie Robert Makłowicz, który jako pierwszy dostrzegł i zaczął rozsławiać obyczajowe i kulinarne uroki Lubelszczyzny.

Podczas Europejskiego Festiwalu Smaku odbędzie się szereg prezentacji i warsztatów poświęconych zagadnieniom kulinarnym i kulturalnym. Organizatorzy dzielą przestrzeń festiwalową na kilka integralnych stref: kultury, duchowości i smaku. Z pewnością każdy znajdzie tu coś bardzo interesującego. W programie między innymi „Serce przy stole. Stół spotkania kultur”, „Scena smaku”, czyli śniadanie po lubelsku, „Zielarka na warsztacie” i wiele innych . Nie zabraknie też wernisaży, pokazów, koncertów, spotkań z literaturą i teatrem, konkursów kulinarnych oraz jarmarków.  

3-11 września 2016, Europejski Festiwal Smaku w Lublinie 2016. Armenia!, Lublin, godziny otwarcia i szczegóły wydarzenia dostępne w programie.

Marysia Mroziewska

Marysia Mroziewska