Alexandre Lagarde (Jean Reno) to znany w całym Paryżu szef kuchni, który swoją ciężką pracą i doświadczeniem wypracował 3 gwiazdki Michelin. Jacky Bonnot (Michaël Youn) jest szalenie ambitnym kucharzem, którego perfekcjonizm nie pozwala mu nigdzie zagrzać zawodowego miejsca. Co się stanie, kiedy się spotkają?
Alexandre jest szefem kuchni w prestiżowej restauracji, jednak na co dzień brakuje mu kulinarnej weny. Nowy właściciel restauracji, chcąc tchnąć w nią nieco nowoczesności, wyraża chęć zatrudnienia nowego szefa, specjalisty od modnej kuchni molekularnej, bazującej w większej części na imponujących efektach wizualnych, aniżeli wyśmienitym smaku. Alexandre staje przed ważnym wyborem – albo uda mu się stworzyć nową, powalającą na kolana kartę dań francuskich, albo zostanie zastąpiony przez nowego szefa, a sama restauracja zamieni się molekularne laboratorium.
Jacky marzy o pracy w najlepszych restauracjach, jest niebywale płodnym kucharzem, pełnym weny, uporu i umiejętności. Niestety nie potrafi znaleźć swojego miejsca. Przez swoją ambicję potrafi popaść w kłopoty i zrazić do siebie ludzi. Kiedy traci już nadzieję, że zostanie przez kogokolwiek doceniony, poznaje swojego mistrza i idola, Alexandre.