Fakty o cukrze – co wiemy o nim? Kiedy może być zdrowym?

Zioła i Przyprawy, Nauka gotowania

Fakty o cukrze – co wiemy o nim? Kiedy może być zdrowym?

fot. Materiały prasowe

Cukier to jeden z najbardziej rozpowszechnionych produktów. Cukier pełni wiele ważnych funkcji w organizmie, jednak uznawany jest jednocześnie za produkt, który może szkodzić i uzależniać. Prezentujemy ciekawe fakty na temat cukru, a także wskazujemy na to, kiedy ten produkt jest zdrowy.

Czym tak naprawdę jest cukier?

Cukier to potoczna nazwa sacharozy, czyli organicznego związku o słodkim smaku. Sacharozę można pozyskiwać z buraków cukrowych oraz trzciny cukrowej. Występuje ona naturalnie w produktach takich jak owoce świeże i suszone, kukurydza, buraki, groszek zielony, fasole. Należy zaznaczyć, że cukier obecny jest także w słodyczach, napojach gazowanych, a także innych produktach przetworzonych. Z kolei w lodach i kremach nie stosuje się sacharozy, tylko syrop glukozowo-fruktozowy. Cukier pełni w ludzkim organizmie wiele ważnych funkcji, a do najważniejszych można zakwalifikować:
• materiał energetyczny komórek,
• wpływa na wydolność organizmu i metabolizm,
• umożliwia lepszą koncentrację,
• dostarcza energii do codziennego działania,
• wykorzystywany przez wątrobę, nerki, mięśnie.
W tym artykule można znaleźć więcej faktów i mitów na temat cukru.

Czy cukier uzależnia?

Jedną z powszechnych opinii jest stwierdzenie, że cukier uzależnia. Rzeczywiście może tak się stać, ale tylko wtedy, gdy ten produkt jest spożywany w nadmiarze. Należy zaznaczyć, że jedzenie cukru może sprawiać przyjemność człowiekowi, ponieważ w trakcie spożywania tego produktu pobudza się układ nagrody, wydzielane są endorfiny oraz serotonina. Z kolei niedobór serotoniny może doprowadzić do obniżonej koncentracji i gorszych zdolności poznawczych, a także spadku nastroju. Właśnie dlatego cukier sam w sobie nie jest produktem niezdrowym lub uzależniającym, ale jak wszystko spożywanie go w nadmiarze może być szkodliwe dla zdrowia. Kluczem do sukcesu jest więc komponowanie swojej diety w taki sposób, aby z jednej strony wprowadzić do niej korzystne produkty, pełnowartościowe śniadania i obiady, a z drugiej wprowadzić trochę przyjemności, na przykład w postaci ciastka do kawy lub czekolady.

Czy cukier powoduje nadwagę?

Do nadwagi prowadzi zbyt dużą ilość spożytych kalorii. Nie ma tak naprawdę znaczenia skąd pochodzą te kalorie, a więc czy są one wynikiem jedzenia bardzo dużej ilości zdrowych produktów, czy też fast foodów lub słodyczy. Zasada jest prosta – nie należy przekraczać pewnej normy kalorycznej, przykładowo 2000 kcal dziennie. Warto dokładnie wyliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne i zadbać o to, aby nie było ono znacznie wyższe, ani też znacznie niższe (pewien deficyt może pojawić się oczywiście na diecie). Dodatkowo spożycie należy dopasować do swojej codziennej aktywności. Warto więc zaznaczyć, że cukier sam w sobie nie powoduje nadwagi, natomiast nadmierne jedzenie go oczywiście doprowadzi do nadmiaru kalorii.

Czy cukier brązowy jest zdrowszy niż biały?

Okazuje się, że tak naprawdę nie ma znaczenia, czy spożywamy cukier brązowy, czy też biały. Ten pierwszy rodzaj ma nieco więcej korzystnych składników mineralnych, jednak w niewielkich ilościach te różnice są praktycznie niezauważalne. Kaloryczność obu tych produktów jest za to zbliżona, więc nie trzeba kupować drogiego cukru brązowego.

Anna Rybitwa

Anna Rybitwa

Mistrzyni tworzenia własnych przepisów i nowych kulinarnych rozwiązań. Kusi zapachem przyrządzonych dań, czaruje ich wyglądem, a smakiem potrafi przenieść w dowolnie wybrany zakątek świata!