Fasolkę można serwować na miliony różnych sposobów – w sałatce, jako fasolowe curry, z pieca lub z patelni. Po przeczytaniu tego artykułu już nigdy jednak nie podasz jej po prostu z bułką tartą.
Jak uprawiać fasolkę?
Fasolka szparagowa to niedojrzałe, zielone lub żółte strąki fasoli zwyczajnej wysiewane w czerwcu, a zbierane (zależnie od terminu wysiania) pod koniec czerwca lub z początkiem września. Warzywo to jest ciepłolubne, przyjmuje się dobrze na próchniczych i żyznych glebach o lekko kwaśnym odczynie. Zbierana latem i jesienią fasolka często gości na naszych stołach bez żadnych dodatków, co nie znaczy, że z warzywa tego nie można stworzyć wielu ciekawych kompozycji.
Fasolki w sałatce
Zielona fasolka dobrze łączy się makaronem, wyrazistymi serami pleśniowymi czy bekonem, choć często do zrobienia dobrej sałatki z tym warzywem wystarczy znacznie mniej składników. W najprostszej wersji potrzebujemy zaledwie dobry winegret i sparzoną, pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Zamiast cebuli użyć możemy równie dobrze orzeszków piniowych czy suszonych pomidorów. sałatkę przygotowaną w ten sposób podajemy na zimno. Jeśli szukacie jeszcze prostszego przepisu, polecam po prostu potraktować fasolkę jak szparagi, serwując ją wprost z patelni lub piekarnika.