FASOLKA – Z PIECA, Z PATELNI I W POTRAWCE

Sezon na, Fasolka

FASOLKA – Z PIECA, Z PATELNI I W POTRAWCE

fot: cookmagazine

Fasolkę można serwować na miliony różnych sposobów – w sałatce, jako fasolowe curry, z pieca lub z patelni. Po przeczytaniu tego artykułu już nigdy jednak nie podasz jej po prostu z bułką tartą.

Jak uprawiać fasolkę?

Fasolka szparagowa to niedojrzałe, zielone lub żółte strąki fasoli zwyczajnej wysiewane w czerwcu, a zbierane (zależnie od terminu wysiania) pod koniec czerwca lub z początkiem września. Warzywo to jest ciepłolubne, przyjmuje się dobrze na próchniczych i żyznych glebach o lekko kwaśnym odczynie. Zbierana latem i jesienią fasolka często gości na naszych stołach bez żadnych dodatków, co nie znaczy, że z warzywa tego nie można stworzyć wielu ciekawych kompozycji.

Fasolki w sałatce

Zielona fasolka dobrze łączy się makaronem, wyrazistymi serami pleśniowymi czy bekonem, choć często do zrobienia dobrej sałatki z tym warzywem wystarczy znacznie mniej składników. W najprostszej wersji potrzebujemy zaledwie dobry winegret i sparzoną, pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Zamiast cebuli użyć możemy równie dobrze orzeszków piniowych czy suszonych pomidorów. sałatkę przygotowaną w ten sposób podajemy na zimno. Jeśli szukacie jeszcze prostszego przepisu, polecam po prostu potraktować fasolkę jak szparagi, serwując ją wprost z patelni lub piekarnika.

Przemysław Ziemichód

Przemysław Ziemichód

Dziennikarz i bloger kulinarny, certyfikowany sędzia piwowarski i znawca alkoholi. Pisał dla kilkunastu magazynów, portali i serwisów kulinarnych. Prowadzi własne blogi na temat alkoholu i kuchni.