FASZEROWANE PIERSI Z KURCZAKA

Przepisy, Obiad, Nauka gotowania, Mięsa

FASZEROWANE PIERSI Z KURCZAKA

FASZEROWANE PIERSI Z KURCZAKA

Aromatyczne przyprawy, ulubione składniki i pomysł na obiad gotowy! Przedstawiamy FASZEROWANE PIERSI Z KURCZAKA z serem feta, ricottą i ziołami. Tak soczyste, smaczne i proste w przygotowaniu, skradną serce nawet najbardziej wymagających smakoszy. Skomponuj z ulubioną kaszą i wiosenną lekką sałatką. Satysfakcja gwarantowana!

Składniki na faszerowane piersi z kurczaka:

  • 4 piersi z kurczaka zagrodowego
  • 250g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 80g sera Feta
  • 100g sera Ricotta
  • Garść liści świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki suszonej
  • Pół łyżeczki papryki wędzonej
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Ponadto:

  • Wykałaczki

Przygotowanie:

Szpinak rozmrażamy, a następnie odcedzamy z nadmiaru wody. Cebulę siekamy drobno i smażymy na maśle, do zeszkliwienia. Gdy cebula zyska złoty kolor, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy przez moment, ciągle mieszając, a na koniec dorzucamy rozmrożone liście szpinaku. Łączymy wszystkie składniki i dusimy przez około 7 minut. Na koniec, dodajemy ser Ricotta oraz Fetę. Doprawiamy pieprzem, suszonym oregano oraz liśćmi świeżej bazylii. Nie ma potrzeby solenia nadzienia, ze względu na dodatek sera feta, który naturalnie jest bardzo słony.

Piersi z kurczaka oczyszczamy i przekrawamy wzdłuż, na pół, tworząc „kieszonkę” ułatwiającą nadzianie. Olej roślinny mieszamy z papryką słodką oraz wędzoną, solimy, a następnie smarujemy mięso za pomocą pędzelka cukierniczego. Jeżeli nie posiadamy pędzla, możemy obtoczyć kurczaka w marynacie za pomocą dłoni. Tak przygotowane kieszonki z kurczaka nadziewamy ostudzonym szpinakiem. W celu zabezpieczenia farszu przed wypadaniem, możemy spiąć nasz pakunek wykałaczką.

Przygotowane kieszonki układamy na wyłożonej folią blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, bez termoobiegu. Dzięki temu, nasz kurczak nie będzie suchy po wyjęciu z pieca. Danie pieczemy przez około 15 – 20 minut, do momentu uzyskania złotego, apetycznego koloru.

Faszerowane piersi z kurczaka podajemy na ciepło, w akompaniamencie ulubionej kaszy lub ziemniaków. Idealnym dodatkiem będzie również mieszanka sałat skropiona soczystym, domowym dressingiem.

Smacznego!

Inspiracją do przygotowanego przez nas tego dania, był AROMATYCZNY KURCZAK PIECZONY FASZEROWANY SEREM FETA Z ZIOŁAMI pochodzący ze strony https://zagrodowy.pl/

 


 

Julia Będzińska

Julia Będzińska

Miłośniczka słodkości – jedzenia i wytwarzania. Urodzona po to, by jeść i karmić innych. Z zawodu pedagog specjalny, z zamiłowania kucharz – amator. Prywatnie kocia mama rozkosznego Lukra.