Figi z Gorgonzolą na boczku

Przepisy, Kolacja, Przekąska

Figi z Gorgonzolą na boczku

Fot. CookMagazine

FIGI Z GORGONZOLĄ NA BOCZKU posmakują każdemu miłośnikowi wykwintnych smakowych połączeń. Doskonałe na przystawkę lub kolację, koniecznie z kieliszkiem schłodzonego, półwytrawnego białego wina.


Składniki:

  • świeże figi
  • listki bazylii
  • plastry wędzonego boczku
  • 50 ml octu balsamicznego
  • pół łyżeczki ciemnego cukru lub odrobina miodu
  • czerwona cebula
  • Gorgonzola (więcej o Gorgonzoli przeczytacie tutaj)


Przygotowanie:

Boczek podsmażamy do chrupkości na patelni z odrobiną oleju rzepakowego i układamy na talerzu. Na boczku układamy plastry świeżych fig. Czerwoną cebulę kroimy w bardzo cienkie plasterki i kilkoma kawałkami posypujemy kompozycję na talerzu. Dodajemy liski bazylii i kawałek gorgonzoli. Ser możemy użyć w całości bądź w formie pokruszonej. Następnie przygotowujemy redukcję balsamiczną: do małego rondelka wlewamy ocet balsamiczny i dodajemy cukier lub miód. Gotujemy ciągle mieszając, aż do momentu zagęszczenia. Gotowe figi polewamy cienką stróżką sosu. Podajemy od razu.

Smacznego!


Monika Zonenberg

Monika Zonenberg

Kulturoznawca z wielką pasją do gotowania. Absolwentka Food Studies i Marketingu w Mediach Społecznościowych. Miłośniczka spontanicznych rozmów o jedzeniu, winie i fotografii.