FIGI Z GORGONZOLĄ NA BOCZKU posmakują każdemu miłośnikowi wykwintnych smakowych połączeń. Doskonałe na przystawkę lub kolację, koniecznie z kieliszkiem schłodzonego, półwytrawnego białego wina.
Składniki:
- świeże figi
- listki bazylii
- plastry wędzonego boczku
- 50 ml octu balsamicznego
- pół łyżeczki ciemnego cukru lub odrobina miodu
- czerwona cebula
- Gorgonzola (więcej o Gorgonzoli przeczytacie tutaj)
Przygotowanie:
Boczek podsmażamy do chrupkości na patelni z odrobiną oleju rzepakowego i układamy na talerzu. Na boczku układamy plastry świeżych fig. Czerwoną cebulę kroimy w bardzo cienkie plasterki i kilkoma kawałkami posypujemy kompozycję na talerzu. Dodajemy liski bazylii i kawałek gorgonzoli. Ser możemy użyć w całości bądź w formie pokruszonej. Następnie przygotowujemy redukcję balsamiczną: do małego rondelka wlewamy ocet balsamiczny i dodajemy cukier lub miód. Gotujemy ciągle mieszając, aż do momentu zagęszczenia. Gotowe figi polewamy cienką stróżką sosu. Podajemy od razu.
Smacznego!