Jesteś tym co jesz. Czy jedzenie naprawdę ma znaczenie?

Kino ze smakiem

Jesteś tym co jesz. Czy jedzenie naprawdę ma znaczenie?

Fot. Materiały prasowe

Według naukowców wypowiadających się w filmie proste zmiany w codziennym stylu życia, pozwolą nam na uniknięcie poważnych chorób. Z filmu dowiadujemy się że już w latach 40 ubiegłego wieku wykonano badania, które wykazały, że wysokie dawki witaminy C mają drogocenny wpływ na leczenie raka, a codzienne zjadanie garści orzechów nerkowców pomaga w leczeniu depresji, którą często wywołuje niedobór niacyny. Jednym z bardziej interesujących faktów, o którym również dowiemy się z filmu jest spożywanie dużej ilości surowego jedzenia, które powinno stanowić około 51 procent każdego posiłku. Według ekspertów gotowane jedzenie powoduje wzrost białych krwinek, przez co organizm myśli, że ma do czynienia z infekcją.

Jedzenie na pewno ma znaczenie. Racjonalne odżywianie oraz zróżnicowana dieta pomagają w utrzymaniu dobrej kondycji organizmu. Nie każdy może się zgadzać z opiniami naukowców, ale warto zapamiętać i przemyśleć informacje przedstawione w filmie. Aktualne jedzenie dostępne na rynku często zawierające genetycznie modyfikowane składniki, dużą ilość konserwantów oraz ulepszaczy jest stale obserwowane i poddawane badaniom, ale jednak uważajmy na to co jemy, jak jemy i kiedy, a nasz organizm będzie nam za to na pewno wdzięczny.

Food Matters, reż. James Colquhoun, USA 2008.

Anna Wolska

Anna Wolska

Inżynier technologii żywności. Od lat zafascynowana kuchnią i zdrowym żywieniem. Wyznawczyni idei slow foodu. Uwielbia podróże, które są okazją do próbowania nowych smaków i poznawania niesamowitych ludzi.