Nie ma nic piękniejszego niż zapach drożdżowego ciasta i świeżych ziół. Nie zawsze musisz szukać go we włoskiej pizzerii: jednocześnie chrupiąca i puszysta FOCACCIA Z POMIDORKAMI I ROZMARYNEM równie dobrze smakuje własnoręcznie przygotowana w domu.
Składniki:
- 500 g mąki chlebowej (wysokoglutenowej)
- 2 łyżeczki soli
- 7 g drożdży błyskawicznych
- 2 łyżki oliwy z oliwek + więcej do wyrabiania ciasta
- 350 ml ciepłej wody
- 12 pomidorków cherry pokrojonych na połówki
- 4 posiekane gałązki rozmarynu
- sól morska do posypania
Przygotowanie:
Mąkę, sól, drożdże, oliwę i wodę umieścić w dużej misce. Wymieszać i wyrabiać ciasto przez co najmniej 10 minut. Będzie miękkie i dość mokre.
Ciasto przekładamy na natłuszczoną powierzchnię i wyrabiamy kolejnych 5-10 minut. Nie dodajemy mąki – gdy będzie jej zbyt dużo, ciasto stanie się twarde. Kulę przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę. Powinno zwiększyć swoją objętość dwa razy.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Z każdej z nich formujemy płaski prostokąt i przekładamy na blachę. Ponownie przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni.
Przy pomocy drewnianej łyżki robimy w cieście zagłębienia, oddalone od siebie o 4-5 centymetrów. Do każdego z nich wkładamy po pomidorku, obsypujemy rozmarynem i solą, skrapiamy oliwą z oliwek.
Pieczemy 20-25 minut, aż focaccia wyrośnie i będzie lekko złota z wierzchu.
Smacznego!