FOCACCIA Z POMIDORKAMI I ROZMARYNEM

Przepisy, Kolacja, Sezon na, Przekąska, Piekarnia, Wegetariańskie, Wegańskie, Pomidor

FOCACCIA Z POMIDORKAMI I ROZMARYNEM

Fot. Cookmagazine

Nie ma nic piękniejszego niż zapach drożdżowego ciasta i świeżych ziół. Nie zawsze musisz szukać go we włoskiej pizzerii: jednocześnie chrupiąca i puszysta FOCACCIA Z POMIDORKAMI I ROZMARYNEM równie dobrze smakuje własnoręcznie przygotowana w domu.


Składniki:

  • 500 g mąki chlebowej (wysokoglutenowej)
  • 2 łyżeczki soli
  • 7 g drożdży błyskawicznych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + więcej do wyrabiania ciasta
  • 350 ml ciepłej wody
  • 12 pomidorków cherry pokrojonych na połówki
  • 4 posiekane gałązki rozmarynu
  • sól morska do posypania


Przygotowanie:

Mąkę, sól, drożdże, oliwę i wodę umieścić w dużej misce. Wymieszać i wyrabiać ciasto przez co najmniej 10 minut. Będzie miękkie i dość mokre.
Ciasto przekładamy na natłuszczoną powierzchnię i wyrabiamy kolejnych 5-10 minut. Nie dodajemy mąki – gdy będzie jej zbyt dużo, ciasto stanie się twarde. Kulę przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę. Powinno zwiększyć swoją objętość dwa razy.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Z każdej z nich formujemy płaski prostokąt i przekładamy na blachę. Ponownie przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni.
Przy pomocy drewnianej łyżki robimy w cieście zagłębienia, oddalone od siebie o 4-5 centymetrów. Do każdego z nich wkładamy po pomidorku, obsypujemy rozmarynem i solą, skrapiamy oliwą z oliwek.
Pieczemy 20-25 minut, aż focaccia wyrośnie i będzie lekko złota z wierzchu.

Smacznego!


Natalia Mętrak-Ruda

Natalia Mętrak-Ruda

Tłumaczka, kulturoznawczyni, pasjonatka kuchni. Wegetarianka, szukająca coraz to nowych sposobów na warzywa. Pisuje do czasopism i portali kulinarnych, pasjonuje się historią jedzenia.