Francuska tarta serowa ze szparagami i suszonymi pomidorami

Przepisy, Obiad, Sezon na, Szparagi

Francuska tarta serowa ze szparagami i suszonymi pomidorami

fot. Natalia Piotrowska

Tarty to dobre rozwiązanie na każdą okazję. Idealne na śniadanie, obiad, kolację czy lunch do zabrania do pracy. Smakują świetnie na ciepło jak i na zimno. Przygotowanie tarty na bazie własnego ciasta może i zabiera trochę czasu, ale jej plusem jest fakt, że można w nią wrzucić praktycznie wszystko! My tym razem wykorzystaliśmy gotowe ciasto francuskie i składniki sezonowe czyli szparagi i zastosowaliśmy swoją ulubioną kombinację z serem i suszonymi pomidorami.

Oto pyszna FRANCUSKA TARTA SEROWA ZE SZPARAGAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI

 

Składniki:

  • płat ciasta francuskiego
  • ½ pęczka zielonych szparagów
  • ½ słoika suszonych pomidorów VERA
  • 1 jajko
  • 50 g startego parmezanu
  • 120 g ricotty
  • ½ limonki
  • skórka z ½ limonki
  • Świeży tymianek
  • Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Ścieramy na drobnej tartce parmezan, mieszamy z ricottą jajkiem, sokiem i skórką z limonki i posiekanym tymiankiem. Doprawiamy solą i pieprzem.

W naczyniu żaroodpornym rozkładamy ciasto francuskie i smarujemy serową masą, zostawiając trochę pustego miejsca przy brzegach.

Na wierzchu układamy pokrojone suszone pomidory i szparagi.

Smarujemy brzegi ciasta oliwą lub roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy około 20-25 minut w 200 stopniach, aż tarta się zarumieni.

Smacznego!

 

Marka VERA to propozycja dla tych, którzy lubią łączyć kuchnię tradycyjną z nowymi trendami spożywczymi. W naszej ofercie znaleźć można owoce i warzywa w puszkach, jak również specjały kuchni świata, które sprowadzamy z wielu kontynentów. Rozwijając naszą markę poszukujemy produktów zdrowych, o wysokich walorach smakowych. Właścicielem marki Vera jest Limpol www.limpol.pl