Tarty to dobre rozwiązanie na każdą okazję. Idealne na śniadanie, obiad, kolację czy lunch do zabrania do pracy. Smakują świetnie na ciepło jak i na zimno. Przygotowanie tarty na bazie własnego ciasta może i zabiera trochę czasu, ale jej plusem jest fakt, że można w nią wrzucić praktycznie wszystko! My tym razem wykorzystaliśmy gotowe ciasto francuskie i składniki sezonowe czyli szparagi i zastosowaliśmy swoją ulubioną kombinację z serem i suszonymi pomidorami.
Oto pyszna FRANCUSKA TARTA SEROWA ZE SZPARAGAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI
Składniki:
- płat ciasta francuskiego
- ½ pęczka zielonych szparagów
- ½ słoika suszonych pomidorów VERA
- 1 jajko
- 50 g startego parmezanu
- 120 g ricotty
- ½ limonki
- skórka z ½ limonki
- Świeży tymianek
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Ścieramy na drobnej tartce parmezan, mieszamy z ricottą jajkiem, sokiem i skórką z limonki i posiekanym tymiankiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym rozkładamy ciasto francuskie i smarujemy serową masą, zostawiając trochę pustego miejsca przy brzegach.
Na wierzchu układamy pokrojone suszone pomidory i szparagi.
Smarujemy brzegi ciasta oliwą lub roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy około 20-25 minut w 200 stopniach, aż tarta się zarumieni.
Smacznego!