Od 11 listopada do 4 grudnia, w restauracjach w całej Polsce, za sprawą Slow Food Polska, możecie rozsmakować się w specjałach przyrządzanych z gęsi. Już na samą myśl jesteście głodni, prawda?
Gęsina wraca na polskie stoły. Okazała, wyjątkowo smaczna i zdrowa zdobywa coraz większą rzeszę fanów. Do tej pory kojarzona z kuchnią staropolską, wpisuje się kulinarny kalendarz wydarzeń slow foodowych. 11 listopada, zgodnie z tradycją, podajemy młode wino do świętomarcińskiej pieczonej gęsi. Zobaczcie jak niewiele trzeba, by przyrządzić ekskluzywną kolację!
Aktualnie „Gęsina na Świętego Marcina” nie dotyczy już tylko restauracji, które tak chętnie podają dania przygotowane z tego wyjątkowo smacznego mięsa. Gęś coraz częściej gości na polskich stołach i powoli staje się głównym daniem narodowym podczas obchodów Święta Niepodległości. Podobnie jak w poprzednich latach, święto gęsiny opiera się na współpracy Slow Food Polska z restauratorami, którzy już po raz kolejny będą uczestniczyć w tym bardzo smacznym wydarzeniu.
Tak, jak w poprzednich latach, restauracje, które dołączyły do akcji, będą oznaczone specjalnym logiem, tak, aby były rozpoznawalne. W każdej takiej restauracji możecie liczyć na co najmniej trzy autorskie dania z gęsi przygotowane przez szefów kuchni.