Wszystkim tym, którzy sami gotują, lubią bawić się czynnością jaką jest gotowanie, nie trzeba raczej przedstawiać Jamiego Olivera. Jamie jest pochodzącym z Wielkiej Brytanii kucharzem, autorem wielu książek kucharskich i programów kulinarnych. To właśnie on przyczynił się do rewolucji w angielskich stołówek szkolnych pokazując, że mieszcząc się w tym samym budżecie, można zaserwować dzieciakom coś zdrowego, pożywnego, kolorowego i jednocześnie bardzo smacznego.
“Gotuj sprytnie jak Jamie” to kolejna książka autorstwa Jamiego Olivera, w której tym razem kładzie nacisk na gotowanie nie tylko smaczne, ale też ekonomiczne i tak, aby nie wyrzucać resztek. W tej publikacji znajdziecie wiele przydatnych rad dotyczących zorganizowanego przechowywania jedzenia w zamrażarce oraz jakie produkty zawsze opłaca się mieć w kuchni, a z których można wyczarować coś na czarną godzinę. Autor radzi także jakie składniki warto gromadzić z nadwyżką. Ta książka to prawdziwy skarb dla tych, którzy rozpoczynają życie na własny rachunek, po wyprowadzce z rodzinnego domu, bo zawiera także spis akcesoriów kuchennych, które w kuchni są potrzebne jak kierownica w aucie. To proste, uniwersalne rady, które sprawdzą się zarówno w kuchni świeżaka, jak i kucharzy-amatorów z długoletnim stażem. Na naukę bowiem, nigdy nie jest za późno!