Choć tegoroczna jesień nie rozpieszcza grzybiarzy, to tu i ówdzie pojawiają się handlarze z podgrzybkami czy rydzami. Przed udaniem się na zakupy warto wiedzieć, jak wybierać grzyby, jak je kupować i dlaczego nie każdy borowik czy kurka jest tym, na co wygląda…
Jak wybierać grzyby?
Kupowanie grzybów nie jest czynnością szczególnie czasochłonną i skomplikowaną, ale warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach, które znacznie ułatwią nam życie. Po pierwsze, grzyb powinien być sprężysty. Nie może opadać, być oklapnięty czy zbyt miękki i galaretowaty w dotyku. jeśli trzymany w ręce chyli się ku ziemi niczym płacząca wierzba, znaczy to, że jest nieświeży. Co ważne, oznaką świeżości nie jest jednak ilość wody.
Uwaga na nadmiar wody
Oczywiście świeże grzyby zawierać będą więcej wody niż te, które zostały zebrane parę dni wcześniej, ale należy uważać, by wybierając podgrzybki czy rydze nie zapłacić za dodatkowy litr kranówki. Sprzedawcy na bazarach, targach czy straganach lubią urządzać grzybom prawdziwe spa, obficie je podlewając. Woda zwiększa masę grzyba, a tym samym zarobek handlarza. Niestety, wodnisty borowik czy kurka popsują się znacznie szybciej.