GYOZA Z MIĘSEM I PIECZARKAMI

Przepisy, Sezon na, Przekąska, Pieczarka

GYOZA Z MIĘSEM I PIECZARKAMI

GYOZA Z MIĘSEM I PIECZARKAMI


Składniki na groza z mięsem i pieczarkami: 

  • 250g mąki pszennej
  • 60ml wody (o temperaturze 70 – 80 stopni)
  • 250g pieczarek
  • 300g mięsa wołowo – wieprzowego, mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 1 jajko
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Ponadto:

  • Olej do smażenia (najlepiej: sezamowy)
  • 2 łyżeczki ziaren sezamu
  • 100ml octu ryżowego
  • 100ml sosu sojowego
  • Folia spożywcza
  • Wałek do ciasta


Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski. Zagotowujemy wodę, odlewamy połowę do oddzielnego naczynia, a następnie rozpuszczamy w nim pół łyżeczki soli. Cały płyn przelewamy do misy z mąką i mieszamy za pomocą łyżki. Istotne, aby w początkowej fazie mieszania, posłużyć się jakimś narzędziem, ponieważ temperatura wody jest zbyt wysoka, by robić to dłońmi. Gdy temperatura masy spadnie na tyle, by rozpocząć pracę ręczną, zagniatamy ciasto przez około 10 minut. Kiedy zyska gładką i elastyczną konsystencję, dzielimy je na pół, formujemy dwa wałki, a następnie zawijamy folią i odkładamy na 30 minut.

Pieczarki myjemy, obieramy i pozbawiamy trzonów. Do tego przepisu przydadzą się jedynie kapelusze. Siekamy w kostkę. W międzyczasie, obieramy cebulę i ząbki czosnku. Siekamy drobno, a następnie podsmażamy na maśle. Gdy cebulka się zeszkli, natychmiast dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy przez około 6 minut. Na koniec, dodajemy poszatkowane liście natki pietruszki, sól oraz pieprz.

Do dużej misy wrzucamy mięso mielone wraz z jednym jajkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem, a gdy pieczarki ostygną – dodajemy je do mięsa. Całość obsypujemy jedną łyżeczką skrobi, a następnie mieszamy do całkowitego połączenia.

Ciasto wyciągamy z folii i każdy z walców dzielimy na 20 części. Wszystkie z części wałkujemy na bardzo cienkie placuszki. Dla zachowania pełnej estetyki chińskich specjałów, wykrajamy idealne 8cm krążki za pomocą szklanki. Obsypujemy każdy z nich mąką ziemniaczaną i przystępujemy do nadziewania!

Na każdy krążek ciasta nakładamy porcję farszu, boki smarujemy wodą i składamy na pół – dokładnie zlepiając. Tradycyjne pierożki gyoza charakteryzują się inną niż nasza polska, falbanką. Jak wykonać idealną falbankę? Krótki instruktaż znajdziecie tutaj.

Gdy pierożki będą już ulepione, rozgrzewamy na patelni olej. Surowe pierożki układamy na rozgrzanym tłuszczu i smażymy do osiągnięcia smakowitej, złotobrązowej skorupki. Następnie, zmniejszamy gaz i pozwalamy patelni nieco przestygnąć. W tym momencie wylewamy na pierożki 50ml wody i niezwłocznie przykrywamy pokrywką. Gotujemy przez około 4 minuty.

Gotowe pierożki podajemy z samodzielnie wykonanym sosem: mieszanką sosu sojowego i octu ryżowego, w proporcji 1:1. Dla ulepszenia smaku, do sosu możemy dodać uprażone na suchej patelni ziarna sezamu.

Julia Będzińska

Julia Będzińska

Miłośniczka słodkości – jedzenia i wytwarzania. Urodzona po to, by jeść i karmić innych. Z zawodu pedagog specjalny, z zamiłowania kucharz – amator. Prywatnie kocia mama rozkosznego Lukra.