Hala Koszyki – Najsmaczniejsze miejsce w Warszawie

Wydarzenia kulinarne

Hala Koszyki – Najsmaczniejsze miejsce w Warszawie

Fot. Monika Zonenberg

Hala Koszyki ma barwną i ponad stuletnią historię. Po wielu latach wreszcie odzyskała swój blask, stając się miejscem niepowtarzalnym, smacznym i takim, z którego nie można szybko wyjść!

Hala przy ulicy Koszykowej była jednym z trzech (prócz Hali Mirowskiej i hal przy placu Witkowskiego) kompleksów handlowych powstałych na przełomie XIX i XX wieku, które ulepszyły i ułatwiły handel rozwijającej się stolicy. Wzniesiono ją w latach 1906-1909 według projektu Juliusza Dzierżanowskiego w stylu secesyjnym i była ona jak na te lata niezwykle nowoczesna. W roku 1965 została wpisana na listę zabytków.

hala koszyki

Fot. Monika Zonenberg

W 2009 roku Hala Koszyki została rozebrana, jej części przekazane do renowacji, po czym miały wrócić na swoje miejsce i stworzyć nowe miejsce na mapie stolicy. Dopiero niedawno, po 7 latach od rozebrania kultowego obiektu możemy się cieszyć tym, co zostało przywrócone, dopracowane i stworzone na nowo. Pod nową Halą Koszyki wybudowano dwie kondygnacje, na których mieści się parking dla kilkuset samochodów oraz supermarket i drogeria. W głównej nawie hali działa aż 18 restauracji, a na samym środku ogromny Bar Koszyki, przy którym może zasiąść nawet kilkadziesiąt osób. Jest też 11 sklepów spożywczych, m.in. cukiernia, piekarnia, herbaciarnia i sklep ze specjałami śródziemnomorskimi.

hala koszyki

Fot. Monika Zonenberg

hala koszyki

Fot. Monika Zonenberg

Przestrzeń, którą niewątpliwie polecamy odwiedzić, zachwyci Was swoją historią i wachlarzem smaków dostępnych pod jednym dachem. Nie możecie się zdecydować, którą restaurację odwiedzić najpierw? Pomożemy!

  • Corona Sok i Mus napełni Wasze organizmy antyoksydantami i witaminami pochodzącymi z najświeższych warzyw i owoców!
  • Bar Centralny Koszyki to wyjątkowo klimatyczny otwarty bar pełen kuszących drinków i tradycyjnych napitków, do których dopasowane są przekąski i zakąski.
  • Bierhalle, czyli restauracja i piwiarnia w jednym, doskonałe na spotkania w gronie przyjaciół przy piwno-lubnym menu.
  • Curry Leaves zapewnia prawdziwe hinduskie jedzenie, pełne charakterystycznych i aromatycznych przypraw, które obecne są w każdej pozycji menu!
  • Salsownia Gringo, czyli tex-mex w polskim, bardzo kuszącym wydaniu. Najróżniejsze stopnie ostrości, wielki wybór sals i możliwość spróbowania najostrzejszego sosu w Warszawie!
  • Kago Sushi, które w swojej nazwie kryje “koszyk” proponuje nie tylko tradycyjne japońskie dania, sushi w mistrzowskim wykonaniu, ale i autorskie pomysły szefów kuchni, w których w pewnością się rozkochacie.
  • Kiełba w gębie, czyli zdrowe i naturalne kiełbasy z małopolskiej wsi, które mają w stolicy wielu fanów. W menu znajdziecie także schabowe, mielone, domowe wędliny i sałatki. Smak i jakość gwarantowana.
hala koszyki

Fot. Monika Zonenberg

hala koszyki

Fot. Monika Zonenberg

  • Mango Vegan prowadzone jest przez rodowitego Palestyńczyka, którego hummus zdeklasował wszystkie te, których możemy spróbować w stolicy. Wegański street food w Hali Koszyki rozkwita i zaprasza na zdrowe i aromatyczne przekąski.
  • Już niedługo w Hali Koszyki będziemy mogli “spróbować” aż trzech konceptów Mateusza Gesslera! W Warszawskim Śnie polskie specjały będą serwowane z wózków, w Ćmie zjemy przez całą dobę świetny street food, a Cafe Ćma przyciągnie wszystkich amatorów świeżo mielonej kawy i wypiekanego na miejscu ciasta.
  • Port Royal umożliwia skosztowanie ponad 50 rodzajów ryb podawanych na przeróżne sposoby, ale także oferuje świeże owoce morza, które możemy zakupić i przygotować w domu, dzięki pomocnym radom obsługi.
  • Semolino Ristorante i szef kuchni  Massimiliano Boscaro to istny śródziemnomorski klimat, wyśmienite makarony i pizza, która śni się po nocach i uzależnia.
  • Sobremesa, wyśmienite wino i przystawki, które urzekają to miejsce na owocne i przyjazne rozmowy, które mogą ciągnąć się bez końca.
  • Siewcy Smaku zapewniają genialny aromat i wykwintność restauracyjnych dań w formie street foodu opartego na ziarnach, pędach, kwiatach i traw.
  • Soul Food to miejsce, w którym spróbujecie najlepszych burgerów, mięs z autorskimi sosami i marynatami i przekonacie się, że to co serwowane jest zazwyczaj w Food Truckach, w Soul Food smakuje wybornie.
hala koszyki

Fot. Monika Zonenberg

hala koszyki

Fot. Monika Zonenberg

  • Weranda to idealne miejsce nie tylko na śniadaniowe kulinarne miłości, spróbowanie niewiarygodnych croissantów, ale i posiłki przy lampce wina w niezwykle domowej atmosferze.
  • Heritage Shop&Wine zawsze zaskakuje swoich klientów, bo menu restauracji jest zmienne. Zawsze jednak jest pysznie, bardzo po włosku i naprawdę przyjaźnie.
  • Kreperia to miejsce dla naleśnikowych maniaków – spróbujecie tutaj wersji słodkich, wytrawnych i na pewno takich, które podbiją wasze serce.
  • Tuk Tuk od razu zaczaruje Was tajskimi zapachami i smakami, które przepełniają menu aż po brzegi. Możemy tu także spróbować alkoholi, których próżno szukać w innych warszawskich lokalach.
hala koszyki

Fot. Monika Zonenberg

Hala Koszyki rozpieści każdego prawdziwego foodie. Wizyta na Koszykowej to istna kulinarna podróż po smakach i zapachach wielu zakątków świata. Poziom restauracyjny jest naprawdę równy, a ceny przystępne. Nieważne, czy macie ochotę na sok, stek czy wegańskie przysmaki, znajdziecie tu coś co sprawi przyjemność Waszemu żołądkowi i wywoła duży uśmiech zadowolenia.

Monika Zonenberg

Monika Zonenberg

Kulturoznawca z wielką pasją do gotowania. Absolwentka Food Studies i Marketingu w Mediach Społecznościowych. Miłośniczka spontanicznych rozmów o jedzeniu, winie i fotografii.