Czym jest tapas, cortado i jak wygląda prawdziwa paella – czyli wszystko, co musisz wiedzieć, zanim odwiedzisz hiszpański bar lub restaurację.
Tapas – na wieczór w większym gronie
Pod terminem tapas Hiszpanie rozumieją niewielkie zakąski przeważnie do wina lub piwa, podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mogą być smażone, pieczone albo surowe, a składają się na nie zarówno warzywa, jak i szynka czy owoce morza oraz ryby. W Hiszpanii spotkamy lokale specjalizujące się jedynie w tym rodzaju kuchni, pokrewne naszym barom z alkoholem i zakąskami. Do najpopularniejszych tapas należą oliwki, panierowane kalmary, krokieciki z serem lub szynką, pieczone ziemniaczki (patatas bravas), sery, dojrzewające szynki czy hiszpańska tortilla. Wspólną cechą tapas jest jego mnogość, ma on zachęcać do dzielenia się nim. Tapas często jedzone są rękami, przeważnie przez kilka osób na raz, które delektują się w tym czasie także dobrym winem czy piwem.
Paella – uwaga na mrożonki
To sztandarowe danie kuchni hiszpańskiej wywodzące się z Walencji jest bliskim kuzynem włoskiego risotto. Paella to połączenie ryżu, warzyw i mięsa lub owoców morza w przeróżnych wariantach kolorystycznych i smakowych. Od risotto różni ją nie tylko odmiana użytego ryżu, ale także sposób przyrządzania. Potrawa ta powstaje na ogromnych patelniach i to z nich jest bezpośrednio serwowana. Za wzorcową do dziś uważa się paellę z Walencji, choć danie to popularne jest w całej niemal Hiszpanii. Ze względu na dużą popularność tej potrawy wśród turystów, paella gości w menu większości barów i restauracji wzdłuż hiszpańskiego wybrzeża. Niestety, nawet w środku lata możemy trafić na paellę przygotowaną z mrożonki, z najtańszych warzyw lub kiepskiego gatunkowo mięsa. Dlatego nie warto zamawiać jej w najbardziej obleganych przez turystów rejonach Hiszpanii.