Ciasto francuskie, biszkopt, kruche ciasto drożdżowe – trudno dziś wyobrazić sobie wypieki i desery bez ich użycia. Mimo iż, półprodukty do ich wykonania kupimy niemal w każdym sklepie, warto zamiast tego przygotować je od podstaw w domu.
Ciasto naleśnikowe
Choć każda gospodyni domowa czy kucharz ma swój unikatowe przepis na naleśniki, to usmażenie idealnego placka nie jest szczególnie trudne. Na szklankę mleka i jedno jajko dodajemy szklankę mąki i miksujemy całość razem. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodajemy niewielką porcje mąki. Co interesującego może być w tak banalnych plackach? Ciasto naleśnikowe doskonale nadaje się także do domowych wypieków. To idealny kulinarny skrót dla osób zapracowanych, uczących się gotować lub po prostu leniwych. Usmażone placki wystarczy przełożyć najprostszą masą i ozdobić owocami – i mamy gotowy tort.