Pesto to jeden z najsmaczniejszych najbardziej znanych na świecie sosów kuchni włoskiej. Sednem jego smaku jest proste połączenie zaledwie czterech podstawowych składników. Nie oznacza to jednak, że nie jest on podatny na modyfikacje.
Co to jest pesto?
Pesto to sos na bazie świeżej bazylii, orzeszków piniowych i twardego sera z dodatkiem oliwy. Wychodzi się on z kuchni włoskiej, gdzie używany jest przeważnie do łączenia go z makaronem, bruschettą lub sałatkami. Tradycyjnie, młode drobno siekane liście bazylii łączy się ze szklanką orzeszków piniowych i odrobiną sera. Całość można szatkować lub rozcierać w moździerzu. Nie tradycyjnie, ale dużo łatwiej, jest połączyć ze sobą składniki za pomocą blendera. Tak przyrządzony sos najlepiej smakuje zaraz po zrobieniu. Dobre pesto jest dość tłuste, gęste i kremowe w smaku, co czyni je niezaprzeczalnie jednym z najlepszych produktów eksportowych kuchni włoskiej, o dość szerokim zastosowaniu. Sos ten ma jednak kilka istotnych wad.
Dlaczego warto robić pesto inaczej?
Po pierwsze, pesto jest na tyle popularne, że każdy znawca programów kulinarnych ma na nie swój, dopracowany do perfekcji przepis. Nie zaimponujecie nim także miłośnikom kuchni włoskiej, dla których sos ten jest równie powszechny, co mizeria dl statystycznego Kowalskiego. Po drugie, osoby odchudzające się pewnie nie sięgnął po pesto z uwagi na dużą ilość oliwy, a ci tych, którzy sosu tego nie próbowali, odstraszy pewnie niedostępność składników. Jest jednak sposób, na to, by temu zaradzić. Oto cztery wariacje na temat pesto, które zadowolą podniebienia nawet wybrednego krytyka kulinarnego.