Są powszechne jak chleb i tanie jak barszcz. Może dlatego, nauczyliśmy przechodzić się koło nich obojętnie. To duży błąd, bo jabłka mają w kuchni znacznie więcej zastosowań niż nam się zazwyczaj wydaje. Oto kilka propozycji dań z tych owoców, które zawstydzą nawet babciną szarlotkę.
Na wytrawnie
Połączenie jabłek i mięsa nie jest, wbrew pozorom obce polskiej kuchni. Owoce te dodajemy tradycyjnie do kaczki, wątróbki, czy niektórych dań cielęciny, ale jabłka dobrze łączą się nawet z żeberkami czy pieczenią. W kuchni amerykańskiej do połączeń tego typu często wykorzystywany jest także sos jabłkowy. Odrobina słodyczy i lekko kwaskowy, owocowy smak nadaje potrawom dodatkowego wymiaru i głębi. Jeśli jednak chcielibyście poznać nieco mniej codzienne zastosowania dla Macintosha i Granny Smith, musicie zwrócić się w kierunku kuchni orientu.
Kierunek: (bliski)wschód
Kuchnie bliskowschodnie często bazują połączeniach mięsa i słodkiego smaku, dodając do potraw przyprawy, które kojarzymy przeważnie z deserami. Przykładem takiego dania jest z pewnością pilaw, czyli zapiekane pod warstwami ryżu, jabłek i innych dodatków mięso jagnięce, baranie lub wołowe. Tu jabłka doskonale łączą się z nutą cynamonu, imbiru, kardamonu czy anyżu. Jabłka znajdziemy także w wielu gulaszach, gdzie pełnią podobną rolę jak suszona śliwka w kuchni polskiej.