Sałatka, której nie da się zepsuć
Jeśli macie ochotę na danie nieco lżejsze niż gulasz, polecam użyć jabłek do sałatek. O tym, jak dobrze łączą się z tradycyjnie używanymi w kuchni warzywami wie każdy, kto choć raz próbował sałatki jarzynowej. Słodycz tych owoców doskonale przełamuje słony smak wyrazistych serów i goryczkowy aromat orzechów, co czyni je niezastąpionymi w wielu wiosennych kompozycjach. Swojskie Jonagold czy Lobo połączyć możemy (w granicach rozsądku) z bardzo wieloma składnikami – od pomidorów, po topinambur.
Także do deseru
Rzecz jasna, najpopularniejsze polskie owoce równie dobrze sprawdzają na słodko. Do deserów możecie wykorzystać nawet jabłko w całości, wyciągając jedynie gniazdo nasienne. Owoce można zanurzyć w karmelu, czekoladzie lub słodkim owocowym syropie, by otrzymać prosty i smaczny deser. Jabłka możemy także zapiekać w całości, wystarczy jedynie wydrążyć owoce i zmieszać wyjętą część z cynamonem, cukrem oraz odrobiną imbiru, a następnie wrzucić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na kwadrans. To oczywiście, ledwie wierzchołek góry lodowej jeśli chodzi o jabłkowe desery. Owoce te przecież świetnie łączą się z makaronem, naleśnikami czy pierogami na słodko. A co więcej, jeśli tylko posiadamy odpowiednie warunki do uprawy i sadzenia jabłek możemy zapewnić sobie ich dożywotni zapas.
Własne jabłonki
Jabłonie rosną na każdym niemal rodzaju gleby. Musimy zadbać jedynie o to, by podłoże było odpowiednio zasobna w składniki odżywcze, a drzewa rosły w odpowiedniej odległości od siebie, tak by nie przysłaniały sobie wzajemnie cennego słońca. Niewielkie wymagania jabłoni sprawiają, że drzewa te nadają się idealnie do sadzenia na działkach, większych ogrodach czy wręcz tuż obok własnego domu. W ten sposób możemy cieszyć się nie tylko pięknymi kwiatami, ale przede wszystkim owocami. Nie ma wszak nic lepszego, niż szarlotka z własnych jabłek.
Jabłka na milion sposobów
Ciasto z jabłkami to deser obecny w niezliczonej ilości kuchni narodowych. Może być mięsiste jak piernik, lub kruche jak faworki, na spodzie z ciasta, kaszy manny, z wsadem z pokrojonych na plastry owoców lub z budyniem. Nie muszę chyba dodawać, że szarlotka może być tradycyjna jak niedzielny schabowy, albo wyszukana niczym dania kuchni molekularnej. Nawet jeśli chcielibyście używać jabłek tylko do wyrobu aromatycznych ciast, zapewniam was, że nie starczy wam czasu na to, by spróbować wszystkich godnych uwagi przepisów. A przecież, desery to tylko nie wielki ułamek wszystkich dań z jabłkami.