JAGODA – DO MIĘS, WARZYW I DESERÓW

Sezon na, Jagoda

JAGODA – DO MIĘS, WARZYW I DESERÓW

fot: cookmagazine

Choć w Polsce znamy zaledwie kilka rodzajów jagód, do rodziny tej zalicza się 400 gatunków roślin. W sezonie letnim z tych owoców zrobimy nie tylko aromatyczne, fioletowe smoothie, ale też słodko-kwaśny sos do mięsa czy orzeźwiające lody jagodowe.

Uprawa jagód

Jagody to rozległa rodzina owoców, która obejmuje zarówno dobrze nam znane borówki czarne (jagody), borówki amerykańskie, brusznicę, jak i bardziej egzotyczne jagody kamczackie, czy jagody goji. W warunkach amatorskich najczęściej uprawianym gatunkiem jest borówka amerykańska, która dobrze przyjmuje się na działkach i w przydomowych ogródkach. Krzewy, dostępne w centrach ogrodniczych, sadzić można przez cały sezon, na stanowiskach słonecznych, chronionych od wiatru. Pamiętać musimy o zachowaniu odpowiedniego, kwaśnego PH gleby. Grunt musi być także dobrze przepuszczalny oraz zasobny w próchnicę i składniki mineralne. Krzewy borówek dorastają do trzech metrów wysokości, a owoce osiągają dojrzałość od połowy lipca do września. Owoce zbieramy w kilka dni po wybarwieniu. Świeżo zabrane zużyć możemy do przygotowania mlecznych koktajli lub sosów do mięs.

Przemysław Ziemichód

Przemysław Ziemichód

Dziennikarz i bloger kulinarny, certyfikowany sędzia piwowarski i znawca alkoholi. Pisał dla kilkunastu magazynów, portali i serwisów kulinarnych. Prowadzi własne blogi na temat alkoholu i kuchni.