JAGODZIANKI

JAGODZIANKI


Składniki na jagodzianki:

1 jajko

50 g cukru

5 g suchych drożdży

1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

Szczypta soli

60 ml mleka

250 g mąki pszennej

500 – 600 g jagód

2 łyżki mąki ziemniaczanej

4 łyżki cukru

80 g masła

 

Ponadto:

Papier do pieczenia

1 żółtko

1 łyżka mleka

Pędzelek cukierniczy

Czysta ściereczka


Przygotowanie: 

Masło roztapiamy w garnuszku, a następnie łączymy z mlekiem. Pozostawiamy do wystygnięcia. W dużej misie mieszamy przesianą mąkę wraz z solą i suchymi drożdżami. Na tym etapie dodajemy również jajko i śmietanę. Gdy mieszanka mleka z masłem przestygnie, dolewamy całość do ciasta. Ugniatamy przez 8 minut do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Gotową kulę umieszczamy w oprószonej mąką misie, przykrywamy bawełnianą ściereczką, a następnie pozostawiamy w temperaturze pokojowej – do podwojenia objętości. Zajmie to około 3 godzin.

Po tym czasie przygotowujemy blat do wałkowania ciasta. Przygotowaną uprzednio kulę dzielimy na 9 – 10 równych części. Każdą z nich rozwałkowujemy na duży placek o średnicy około 11 – 13 cm.

Gdy wszystkie placuszki będą już gotowe, przystępujemy do produkcji nadzienia. Należy to robić tuż przed rozpoczęciem nadziewania jagodzianek, gdyż jagody bardzo szybko puszczają sok. Owoce mieszamy ze skrobią ziemniaczaną oraz cukrem. Każdą z porcji ciasta kolejno układamy w miseczce w taki sposób, aby stworzył się dołek gotowy do nadziewania. W dołku umieszczamy po 3 łyżki jagód, a na koniec dokładnie zlepiamy każdą jagodziankę, wykorzystując wolne marginesy ciasta. Musimy uważać, aby ciasto się nie przerwało, dzięki czemu unikniemy rozlewania się soku z jagód w trakcie pieczenia.

Gotowe jagodzianki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na godzinę. Następnie – za pomocą pędzelka cukierniczego – smarujemy ich wierzch mieszanką żółtka z mlekiem.

Tak przygotowane drożdżówki umieszczamy w piecu rozgrzanym do 200 stopni. Pieczemy przez około 25 minut, do smakowitego zezłocenia. I gotowe!

Smacznego!

 

Jak zatrzymać smak lata? Truskawkowo – jogurtowe lody na patyku będą idealnym rozwiązaniem! Spróbujcie już dziś!


Julia Będzińska

Julia Będzińska

Miłośniczka słodkości – jedzenia i wytwarzania. Urodzona po to, by jeść i karmić innych. Z zawodu pedagog specjalny, z zamiłowania kucharz – amator. Prywatnie kocia mama rozkosznego Lukra.