JAK KUPOWAĆ ŚWIEŻE WARZYWA I OWOCE?

Kuchenny Niezbędnik, Nauka gotowania

JAK KUPOWAĆ ŚWIEŻE WARZYWA I OWOCE?

Fot. cookmagazine

Kupując warzywa i owoce warto przyjrzeć się im nie tylko pod kątem ceny. Oto kilka rzeczy, na które warto zwrócić uwagę podczas zakupów.

Co każdy kupujący wiedzieć powinien?

Przepisy dotyczące obrotu warzywami i owocami dość skrupulatnie regulują to, jak powinny wyglądać ogórki, pomidory czy pory, które kupujemy. Warzywa i owoce niezależnie od swojej klasy powinny być względnie czyste (dopuszcza się zanieczyszczenie ziemią w zależności od produktu), całe, zdrowe (nie nadgnite, nie spleśniałe), wolne od uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki, suche na powierzchni, bez obcych smaków i zapachów, odpowiednio dojrzałe i rozwinięte. A co to oznacza w praktyce?

Wolne od uszkodzeń, całe i zdrowe

Świeże warzywa i owoce są sprężyste, posiadają naturalny kolor oraz konsystencję. Po naciśnięciu, nie powinny się odkształcać niczym plastelinowe ludziki. To dotyczy także twardych owoców. Nie polecam natomiast naciskania borówek czy malin. Owoce i warzywa nie mogą mieć zewnętrznych uszkodzeń. Oznacza to między innymi, że jabłka, gruszki czy ziemniaki nie mogą mieć śladów po nieproszonych owadzich lokatorach, atakach dzikich ptaków czy wyraźnych obić.

Odpowiednio dojrzałe i rozwinięte

Przemysław Ziemichód

Przemysław Ziemichód

Dziennikarz i bloger kulinarny, certyfikowany sędzia piwowarski i znawca alkoholi. Pisał dla kilkunastu magazynów, portali i serwisów kulinarnych. Prowadzi własne blogi na temat alkoholu i kuchni.