Kupując warzywa i owoce warto przyjrzeć się im nie tylko pod kątem ceny. Oto kilka rzeczy, na które warto zwrócić uwagę podczas zakupów.
Co każdy kupujący wiedzieć powinien?
Przepisy dotyczące obrotu warzywami i owocami dość skrupulatnie regulują to, jak powinny wyglądać ogórki, pomidory czy pory, które kupujemy. Warzywa i owoce niezależnie od swojej klasy powinny być względnie czyste (dopuszcza się zanieczyszczenie ziemią w zależności od produktu), całe, zdrowe (nie nadgnite, nie spleśniałe), wolne od uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki, suche na powierzchni, bez obcych smaków i zapachów, odpowiednio dojrzałe i rozwinięte. A co to oznacza w praktyce?
Wolne od uszkodzeń, całe i zdrowe
Świeże warzywa i owoce są sprężyste, posiadają naturalny kolor oraz konsystencję. Po naciśnięciu, nie powinny się odkształcać niczym plastelinowe ludziki. To dotyczy także twardych owoców. Nie polecam natomiast naciskania borówek czy malin. Owoce i warzywa nie mogą mieć zewnętrznych uszkodzeń. Oznacza to między innymi, że jabłka, gruszki czy ziemniaki nie mogą mieć śladów po nieproszonych owadzich lokatorach, atakach dzikich ptaków czy wyraźnych obić.