Liofilizacja – czym jest?
Liofilizacja jest jednym ze sposobów suszenia żywności. Proces ten był znany już w latach 60. XX wieku, kiedy to amerykański rząd zalecił tę metodę konserwowania produktów spożywczych dla astronautów oraz żołnierzy. Chodziło o zmniejszenie wagi i objętości żywności, przy jednoczesnym zachowaniu maksymalnej ilości ich wartości odżywczych. Współcześnie proces liofilizacji jest znany i wykorzystywany na całym świecie. Są mu poddawane przede wszystkim owoce i warzywa, ale także mięso oraz nawet całe gotowe potrawy.
Na czym polega proces liofilizacji owoców?
Liofilizacja to jeden z najnowocześniejszych i sprawdzonych procesów konserwacji żywności, zwany również suszeniem sublimacyjnym. Polega on na zamrożeniu produktów, a następnie usunięcie z nich wody za pomocą niskiego ciśnienia i niskiej temperatury (nawet do -50oC). Lód zawarty w owocach wyparowuje, przechodząc w parę wodną bez stanu ciekłego. Kolejny etap to dosuszanie w wysokiej temperaturze (40-50oC). Tak przygotowane owoce w wyniku odwodnienia tracą nawet 90% swojej pierwotnej wagi, zachowując naturalny kolor, zapach i smak oraz maksimum cennych wartości odżywczych, witamin i minerałów.
Jakie są zalety produktów liofilizowanych?
Produkty spożywcze poddane procesowi liofilizacji zachowują zdecydowaną większość cennych substancji odżywczych. Tak przyrządzone owoce są bogatym źródłem białka, tłuszczów i węglowodanów, a przede wszystkim składników mineralnych i witamin. Dodatkowo niska wilgotność (nie przekraczająca 2%) sprawia, że takie produkty są bardziej odporne na działanie drobnoustrojów, grzybów i bakterii. Przy odpowiednim przechowywaniu (w szczelnym opakowaniu, bez dostępu do wody) mogą być magazynowane przez wiele lat. W liofilizacji nie stosuje się też żadnych konserwantów, a owoce zachowują naturalny kolor, smak i aromat oraz w 90% kształt.
Jak wpleść owoce liofilizowane do śniadań?
Pełne witamin i składników mineralnych owoce liofilizowane od Promienie Słońca będą doskonałym składnikiem różnych dań, ale przede wszystkim śniadań. Wzniosą poranne posiłki na wyższy poziom, zapewniając im doskonały smak i potrzebną energię oraz substancje odżywcze. Będą doskonałym wyborem zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Owoce liofilizowane można z powodzeniem dodać do płatków śniadaniowych, musli, jogurtów, koktajli i smoothie, naleśników, kaszek, owsianek czy słodkich wypieków. Mogą być również wspaniałą przekąską samą w sobie i alternatywą dla kalorycznych słodyczy. Na blogu sklepu Promienie Słońca można znaleźć przepisy na zdrowe i pożywne śniadania z wykorzystaniem owoców, nasion i orzechów.
Jakie owoce liofilizowane wybrać do śniadań?
Truskawki, maliny, banany, śliwki, jeżyny, jabłka, wiśnie, morele – takie i wiele innych rodzajów owoców liofilizowanych można znaleźć w sklepie ze zdrową żywnością Promienie Słońca. Będą one idealne do śniadań i lekkich, szybkich przekąsek. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie!
Czy owoce suszone i liofilizowane to to samo?
Produkty suszone nie są tym samym co te liofilizowane. Różnią się przede wszystkim procesem usuwania wody. Owoce suszone tradycyjną metodą znacznie zmniejszają swoją objętość oraz zawierają więcej cukru i kalorii. Mają również mniej wartości odżywczych, niż ich liofilizowane odpowiedniki. Obydwa rodzaje mają jednak swoich zwolenników oraz mogą być zdrową i pyszną przekąską.
Komu szczególnie poleca się spożywanie produktów liofilizowanych?
Produkty liofilizowane, w tym owoce, stanowią wspaniałe uzupełnienie codziennej diety. Ludzki organizm dobrze je przyswaja i bardzo szybko wytwarza z nich energię. Z tego względu taka żywność polecana jest osobom prowadzącym aktywny tryb życia i sportowcom. To również wspaniała przekąska w podróży, która nie zajmuje wiele miejsca i ma długi termin przydatności do spożycia.
Na co zwrócić uwagę, wybierając owoce liofilizowane?
Owoce liofilizowane najlepiej kupować w sprawdzonych sklepach ze zdrową żywnością. Bardzo ważną kwestią jest opakowanie – powinno być szczelne, odporne na rozerwanie, najlepiej zamykane strunowo oraz wyłożone folią zapobiegającą przedostawaniu się do środka wody i wilgoci. Prawidłowe przechowywanie produktów liofilizowanych jest bardzo ważne. Po otwarciu opakowanie powinno zostać dokładnie zamknięte, żeby owoce nie chłonęły wilgoci z powietrza. Dzięki temu ich przydatność do spożycia może trwać nawet kilka lat!