JAK UŁATWIĆ SOBIE PRACĘ W KUCHNI?

Nauka gotowania, Techniki pracy w kuchni i obrobki potraw

JAK UŁATWIĆ SOBIE PRACĘ W KUCHNI?

Fot. Flickr/CC BY/Chalon Handmade

Gotowanie nie musi być wcale trudne czy czasochłonne. Oto pięć sposobów na to, by nieco ułatwić sobie codzienne przygotowywanie posiłków.

Po pierwsze, porządek

Zacznij od odpowiedniego uporządkowania stanowiska pracy i skompletowania wszystkiego, co będzie ci potrzebne podczas gotowania – warzyw, mięsa, przypraw i pozostałych składników. Francuzi taki wstępny porządek nazywają mise en place. Zapoznanie się z tym zwrotem to jedna z pierwszych lekcji jaką otrzymuje każdy młody kucharz i amator telewizyjnych programów kulinarnych. Warto więc wprowadzić podobny podział we własnej kuchni. Odpowiednie uporządkowanie wszystkiego, co będzie nam potrzebne dotyczy również noży, patelni i ewentualnie garnków. W ten sposób, nie tracą czasu, będziemy mogli skupić się tylko na gotowaniu.

Po drugie, przygotowanie

Niektóre produkty i składniki powtarzają się w przepisach na tyle często, że bez problemu możemy przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce. Dotyczy to przede wszystkim bulionów, sosów, marynat czy dresssingów. Mając je pod ręką dużo łatwiej będzie nam przygotować potrawę nawet z resztek niedzielnego obiadu. Dzięki temu, zaoszczędzimy nie tylko czas, ale także pieniądze nie marnując żywności.

Po trzecie, recycling

Po trzech dniach jedzenia pomidorówki nie możesz już na nią patrzeć? Dodając do niej bulion, mięso i przyprawy łatwo przerobisz ją na zupę gulaszową. Niezjedzone kawałki ryby lub kurczaka, które zalegają w lodówce łatwo zamienisz na pulpety, a niewykorzystana do gołąbków kapusta przyda się do bigosu lub nawet rosołu. Robiąc zakupy warto więc wybierać produkty, które łatwo będziemy mogli ponownie wykorzystać.

Po czwarte, ułatwienia

Sporą część kuchennych czynności możemy wykonać w prostszy sposób, zwyczajnie ułatwiając sobie życie. Ubijanie białek możemy zostawić kuchennemu robotowi, a wyciskanie czosnku wyciskarce. Jeśli nie lubisz siekania warzyw, wrzuć je do blendera i zmiksuj na wolnych obrotach. Kształt marchewki wrzucanej do bulionu nie ma przecież znaczenia, skoro i tak będziemy ją odcedzać. Wiele smażonych dań możemy przygotować w piekarniku, bez obawy o to, że się popsują czy przypalą. Nawet jednogarnkowe zupy dają się przyrządzić w ten sposób.

Po piąte, eliminacja

Zastanów się czego nie musisz robić w kuchni i przestań to robić. Rosół nie nabierze smaku od ciągłego mieszania, a wpatrywanie się w piekarnik nie sprawi, że tarta szybciej się upiecze. Często, zupełnie nieświadomie, wykonujemy w kuchni masę zbędnych czynności, które dodatkowo wydłużają czas spędzony pośród garnków i patelni. Namierzenie takich czynności to dobry krok w kierunku tego, by szybciej skończyć pracę i zacząć jeść.

Przemysław Ziemichód

Przemysław Ziemichód

Dziennikarz i bloger kulinarny, certyfikowany sędzia piwowarski i znawca alkoholi. Pisał dla kilkunastu magazynów, portali i serwisów kulinarnych. Prowadzi własne blogi na temat alkoholu i kuchni.