JAK ZAGĘŚCIĆ ZUPĘ NA 6 SPOSOBÓW?

Kuchenny Niezbędnik, Nauka gotowania

JAK ZAGĘŚCIĆ ZUPĘ NA 6 SPOSOBÓW?

fot. Cookmagazine

Być może umiesz przyrządzić suflet i przegrzebki, ale jeśli nie wiesz, jak zagęścić zupę lub sos wiele w kuchni nie zwojujesz.

Zagęszczanie zupy masłem

Najprostszy sposób na poprawę gęstości zarówno sosów jak i zup to dodatek odrobiny tłuszczu. Masło wystarczy rozpuścić na gorącej patelni i wlać do zupy. Jeśli doprawiamy zimny sos lub z jakieś przyczyny dodajemy masło do chłodniku, należy pamiętać, by doprawianie podzielić na raty. Gorące masło dodane na raz do zimnego sosu może go zważyć.

Na ratunek zasmażka

Najpopularniejszy i najtańszy sposób na zagęszczenie wszystkiego, od sosu po jogurt czy deser mleczny to dodanie do nich mąki. W kuchni azjatyckiej najczęściej jest to mąka kukurydziana, w Polsce zagęszczamy wszystko mąką pszenną. Niezależnie od rodzaju zagęstnika, musimy pamiętać, że mąkę należy wcześniej rozprowadzić wcześniej na patelni albo w z odrobiną masła (zasmażka) albo z dodatkiem wody (krochmal). Tak przygotowaną mieszankę wlewamy do zupy na raty, uważając, by całość się nie zwarzyła. Dolewamy zimny sos lub zupę do gorącej zasmażki. Podobnie w przypadku śmietany.

Przemysław Ziemichód

Przemysław Ziemichód

Dziennikarz i bloger kulinarny, certyfikowany sędzia piwowarski i znawca alkoholi. Pisał dla kilkunastu magazynów, portali i serwisów kulinarnych. Prowadzi własne blogi na temat alkoholu i kuchni.