Jak zrobić omlet? Sprawdzone porady

Nauka gotowania

Jak zrobić omlet? Sprawdzone porady

Kanapki czy owsianka mogą się szybko znudzić, dlatego świetną alternatywą na zdrowy, poranny posiłek może być omlet. Jest prosty do wykonania i syci o wiele dłużej niż tradycyjne śniadanie.

Omlet z jajek – jak sprawić, by był puszysty?

Główną zaletą omleta jest to, że jest puszysty jak ciasto, a przez to tak bardzo smakowity i kojarzący się z rodzajem wykwintnego deseru. Nie zawsze jednak omlet wychodzi nam tak, jak na zdjęciach w internecie. Czasem robi się z niego płaski naleśnik, który w niczym nie przypomina omleta. Jak uniknąć tego typu wpadek? W jaki sposób przygotować omlet, aby nie opadł podczas smażenia?

Jak zrobić omleta? Kilka sprawdzonych przepisów

Przepis na omlet z szynką

Omletzseremnasniadanie

Omlet z szynką to najbardziej tradycyjna wersja tego dania. Może on jednak mieć kilka wariacji. Jeśli najpierw usmażymy szynkę i cebulkę i ułożymy ją na ścinających się na patelni jajkach, wówczas otrzymamy omleta w wersji francuskiej. Jeżeli zaś wymieszamy szynkę od razu z jajkami i wylejemy je w jednym czasie na patelnię, wtedy mamy wersję włoskiej fritatty.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 duży plaster szynki szwarcwaldzkiej,
  • szczypta soli,
  • garść świeżej bazylii,
  • kilka pomidorków koktajlowych.

Wykonanie:

Żółtka oddzielamy od białek i wrzucamy je do osobnej miseczki. Do żółtek dorzucamy posiekaną bazylię, szczyptę soli oraz 2 łyżki mąki pszennej. Miksujemy. Później kroimy na kawałeczki szynkę i przesmażamy ją lekko na patelni. Przekładamy kawałki szynki do miseczki z żółtkami. Następnie ubijamy pianę z białek i delikatnym ruchem mieszamy ją z masą jajeczną z przyprawami. Wylewamy masę na rozgrzaną patelnię z masłem i smażymy po jednej stronie przez 4 minuty. Później przewracamy omlet na drugą stronę i smażymy jeszcze przez 2 minuty. Podajemy z dodatkiem przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych i np. keczupu lub świeżej papryki.

Zobacz także: Przepis na omleta z szynką i serem

Przepis na omlet z serem

Omletzwarzywamiiseremfeta

Aby omlet był bardziej puszysty, warto zawsze dodać do niego trochę mleka. A jeśli ma być lekko słony i typowo wytrawny, dołóżmy do niego garść startego sera. Dzięki takim dodatkom omlet stanie się doskonałym źródłem wapnia i pomoże w utrzymaniu zdrowych zębów i kości.

Składniki:

  • 60 ml mleka,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżka masła (ewentualnie można zamienić na olej),
  • szczypiorek lub cebula dymka,
  • garść startego żółtego sera,
  • odrobina soli.

Wykonanie:

Do niewielkiego garnka wbijamy jajka, dodajemy do tego mleko, sól i miksujemy. Następnie kroimy na drobną kosteczkę cebulkę lub siekamy szczypiorek, ścieramy na tarce ser żółty. Rozgrzewamy na patelni masło i olej, a potem wylewamy masę jajeczną. W momencie, gdy jajka zaczną się ścinać (po około 4-5 minutach), sypiemy na nie cebulkę oraz ser. Składamy omlet na pół i smażymy jeszcze 1 minutę. Tego typu omlet najlepiej smakuje w towarzystwie chrupiącej papryki, pomidorków koktajlowych, czy rukoli.

Przepis na omlet ze szparagami

Omletpohiszpanskuzpapryka

Wiosenna odsłona omleta, to omlet ze szparagami. Dzięki dodatkowi sera camembert jest kremowy i maślany i  smakuje nieziemsko z dodatkiem świeżej mięty oraz odrobiny czosnku.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 50 g sera pleśniowego camembert,
  • ½ pęczka zielonych szparagów,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • świeża mięta,
  • sól, pieprz.

Wykonanie:

Myjemy szparagi, a następnie odłamujemy końcówki (będą łamały się same, mniej więcej w 1/3 wysokości). Potem kroimy szparagi na cienkie plasterki. Rozbijamy w miseczce jajka i miksujemy je z solą, pieprzem i posiekaną miętą. Następnie przeciskamy przez praskę czosnek, a ser kroimy na plasterki. Rozgrzewamy na patelni oliwę i wrzucamy na nią pokrojone w kawałki szparagi. Potem dodajemy jeszcze łyżeczką masła i dorzucamy czosnek. Następnie wlewamy jajka. Kiedy się lekko zetną, układamy na nich kawałki sera i smażymy około 5 minut. Podajemy z dodatkiem świeżej bagietki i pomidorów.

Przepis na omlet wegański z ciecierzycy

Omletem mogą zachwycać się nie tylko ludzie zjadający produkty odzwierzęce. Także weganie mogą cieszyć się tym smacznym i zdrowym posiłkiem. Wystarczy, że zamiast jajek użyją pieczarek, a ich posiłek już zyska wymiar wege. Do tego mogą zamienić zwykłą mąkę pszenną na tę z ciecierzycy i już mają całkiem nową, jeszcze bardziej odżywczą, odmianę omleta.

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ szklanki wody gazowanej,
  • 1 łyżeczka czarnej soli (kala namak),
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • ½ łyżeczki oleju kokosowego,
  • 3 pieczarki,
  • szczypta kurkumy,
  • sól, pieprz.

Wykonanie:

Do miski wsypujemy sypkie produkty typu: mąka, proszek do pieczenia, przyprawy i mieszamy ze sobą. Następnie dolewamy do tego gazowaną wodę i miksujemy na gładką masę. Kiedy masa jest jednolita, odstawiamy ją na bok i zabieramy się za pieczarki. Najpierw myjemy grzyby, obieramy, a potem kroimy nóżki i kapelusze w plasterki. Rozgrzewamy na patelni olej kokosowy, a potem wrzucamy na niego pieczarki. Smażymy je do miękkości. Usmażone wrzucamy do omletowej masy i mieszamy z resztą składników. Myjemy patelnię i rozgrzewamy ponownie olej, wlewamy na to masę i smażymy przez 4-5 minut po jednej stronie, a potem jeszcze 1 minutę po drugiej stronie. Podajemy np. z dodatkiem awokado, pomidorów i szczypiorku.

Zobacz także: Jak zrobić omlet?

Przepis na wegański omlet z mąki kokosowej

Omlet w wersji śniadaniowej nie musi być tylko na słono. Może również wystąpić w wersji słodkiej, np. z owocowym twarożkiem z tofu lub dodatkiem banana.

Składniki:

  • ½ szklanki wody po gotowaniu ciecierzycy (lub zalewy po ciecierzycy, jeśli była ze słoika),
  • 25 g mąki kokosowej,
  • 25 g mąki gryczanej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • odrobina oleju kokosowego.

Wodę po ciecierzycy ubijamy przy pomocy miksera. Robimy to, aż do momentu uzyskania sztywnej piany. Przesiewamy do tego przez sitko obie mąki oraz proszek do pieczenia. Odstawiamy na 5 minut. Potem rozgrzewamy patelnię, wkładamy na nią olej kokosowy, wylewamy omletową masę i smażymy pod przykryciem około 2 minut, potem przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 1-2 minuty. Podajemy z pokrojonymi owocami np. bananem, truskawką, maliną lub polewamy syropem klonowym.

 

TAGI


Anna Rybitwa

Anna Rybitwa

Mistrzyni tworzenia własnych przepisów i nowych kulinarnych rozwiązań. Kusi zapachem przyrządzonych dań, czaruje ich wyglądem, a smakiem potrafi przenieść w dowolnie wybrany zakątek świata!