Domowy twarożek, mascarpone i paneer – jak zrobić własny ser?

Nauka gotowania, Techniki pracy w kuchni i obrobki potraw

Domowy twarożek, mascarpone i paneer – jak zrobić własny ser?

Fot. CookMagazine

Robienie sera w domu jest banalnie proste. We własnym garnku przygotujemy zarówno domowy twarożek, jak i mascarpone czy indyjski paneer.

Sery kwasowe to te, które powstają w wyniku, jak sama nazwa wskazuje, zakwaszenia mleka, śmietanki oraz innych produktów mlecznych odrobiną soku z cytryny, albo octem. Nie wymagają dodawania podpuszczki czy jakichkolwiek innych, dodatkowych składników. Aby je przygotować potrzebować będziemy jedynie świeże, niepasteryzowane (lub pasteryzowane w niskiej temperaturze) mleko (opcjonalnie śmietankę lub kefir) garnek, cytrynę i odrobinę cierpliwości. Robiąc swój pierwszy ser warto zacząć od najprostszego przepisu na domowy twarożek.

Domowy twarożek

Wlej do garnka litr maślanki i zacznij podgrzewać. Gdy płyn zacznie się rozwarstwiać, delikatnie pomieszaj zawartość i poczekaj na powstanie serowego skrzepu. Choć twarożek należy do grupy serów kwasowych, w domowych warunkach nie potrzebujemy dodać do niego żadnych zakwaszaczy. Wysoka temperatura w zupełności wystarczy do tego, by zamienić mleko w ser.

Przemysław Ziemichód

Przemysław Ziemichód

Dziennikarz i bloger kulinarny, certyfikowany sędzia piwowarski i znawca alkoholi. Pisał dla kilkunastu magazynów, portali i serwisów kulinarnych. Prowadzi własne blogi na temat alkoholu i kuchni.