Robienie sera w domu jest banalnie proste. We własnym garnku przygotujemy zarówno domowy twarożek, jak i mascarpone czy indyjski paneer.
Sery kwasowe to te, które powstają w wyniku, jak sama nazwa wskazuje, zakwaszenia mleka, śmietanki oraz innych produktów mlecznych odrobiną soku z cytryny, albo octem. Nie wymagają dodawania podpuszczki czy jakichkolwiek innych, dodatkowych składników. Aby je przygotować potrzebować będziemy jedynie świeże, niepasteryzowane (lub pasteryzowane w niskiej temperaturze) mleko (opcjonalnie śmietankę lub kefir) garnek, cytrynę i odrobinę cierpliwości. Robiąc swój pierwszy ser warto zacząć od najprostszego przepisu na domowy twarożek.
Domowy twarożek
Wlej do garnka litr maślanki i zacznij podgrzewać. Gdy płyn zacznie się rozwarstwiać, delikatnie pomieszaj zawartość i poczekaj na powstanie serowego skrzepu. Choć twarożek należy do grupy serów kwasowych, w domowych warunkach nie potrzebujemy dodać do niego żadnych zakwaszaczy. Wysoka temperatura w zupełności wystarczy do tego, by zamienić mleko w ser.